perjantai 21. heinäkuuta 2017

Pikkusuolainen iltapala, eli bruschetta

Perjantaina ihaninta on työviikon jälkeen linnoittautua sohvalle leffan tai sarjojen seuraan. Terveellisen iltapalan voi korvata jollakin vähemmän ankealla, koska vaihtelu virkistää ja onhan sentään perjantai. Voisin syödä sipsiä ja karkkia vaikka koko viikonlopun ajan, mutta joskus on kiva nähdä vähän vaivaa. Bruschetta on ihanaa, eikä vaadi tuntien hikoilua keittiössä. Alle vartissa valmistuu siis herkku, jonka kanssa Netflix sopii yhteen kuin aurinko ja kesä.


Vähemmän on yleensä enemmän, ja bruschetta muodostuukin yksinkertaisimmillaan leivästä, öljystä, tomaatista ja mozzarellasta. Suosikki leipäni on Lidlin siemenpatonki, jonka hinta on suurin piirtein 0,70€. Öljynä tykkään käyttää oliiviöljyä, ja tomaateista valitsen yleensä kirsikkatomaatit. Mozzarellan suhteen en ole ollut kovinkaan valikoiva.


Bruschetta


patonkia
oliiviöljyä
tomaatteja
mozzarellaa
suolaa
mustapippuria

Leikkaa patonki viistosti ohuiksi viipaleiksi (näin saat täytteille enemmän pinta-alaa). Valuta viipaleiden päälle hiukan oliiviöljyä, ja paista 150-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Kuutioi sillä välin tomaatit, ja revi tai viipaloi mozzarella paloiksi.

Levitä tomaatit ja mozzarella esipaistettujen patonkien päälle. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria. Paista noin 5 - 8 minuuttia. Halutessasi voit tiputella päälle oliiviöljyä.Nautinnollista perjantaita!


2 kommenttia

 1. Hei! Silmiin osui paljon kivoja ja tuttuja kasvisruokia lihattoman lokakuun tiimoilta, osa hieman eri tavalla tehty, mikä tarkoittaa kivaa vaihtelua kokkailuun. Ja löytyi joitakin uusia reseptejä, mitä tahdon pian kokeilla. Yksi asia tuli mieleen, mihin olen törmännyt usein oltuani yli 26v kasvissyöjänä (vaikka olen alle 40v). Miksi kasvisresepteissä (esim."porkkanapihvit raasteesta") kananmunien katsotaan lukeutuvan kasviksiin? Asia on taloudessamme tärkeä kananmuna-allergian vuoksi. Kananmuna on helppo korvata ruuissa, esim.nyrkkisääntö peruna-, kikherne-,tms.jauhoja kananmunien tilalle suolaisiin ruokiin ja vastaavasti makeisiin ruokiin leivinjauhetta, soodaa, tms. Joskus munien tilalle riittää kun lisää jotain reseptin sitovaa ainesosaa vähän enemmän tai jopa vain jättää kananmunat vain pois. Lisäksi tahdon kannustaa ihmisiä syömään juuri sitä mistä tykkää (herkutteluhetket on eri asia)! Kunhan syö ruokavaliossaan monipuolisesti ja pitää huolen vitamiinien saannista: purkista tai muulla tavoin. Tarkoitan tällä, ettei kenenkään tulisi syödessään jatkuvasti kieltää itseltään jotain. Kaikkien kannattaa kokeilla uusia ruokia, huomioiden makumieltymykset ja vakaumukselliset asiat. Tällä tavoin vältetään niin mielipahat ruokapöydässä kuin ruokahävikin lisääntymiset. Kannustan ihmisiä myös huomioimaan muiden ruokavaliot tekemällä kaikille sopivaa ruokaa esim. arkisin omassa taloudessa, minkä myötä huomaa ettei se "vähemmistöruokavalioiden" huomioiminen juhlissakaan ole vaikeaa. Ruokaan ja syömiseen ei kannata liittää negatiivisia tunteita. Jos ilmastonmuutos huolettaa, muttei tiedä kuinka siihen vaikuttaa arjessa, voi aloittaa ruoka-asioiden saralta suosimalla lähi-ja pientuottajien raaka-aineita ja ruokia. Em. Tarkoittaa kaupassa, että ostaa ruokia mitkä tuotettu lähinnä olevalla tilalla (vertaa pakkauksen postinumeroa omaasi) tai Suomessa tuotettua. Jos vaikkapa käyttää hunajaa, on parasta ostaa hunaja suoraan tilalta, mutta vähintään Suomessa tuotettua hunajaa. Ts.aina kannattaa pitää jalat maassa asioiden vertailussa. Jos alkuun kaikki tuntuu vaikealta, voi miettiä kuinka vähentää ruuan hukkaan joutumista, sillä se on helppoa ja tarkoittaa aina myös rahan säästämistä. Samalla tulee käytännön kautta kokeiltua kuin vahingossa uusia reseptejä, esim. Jos tomaattia on paljon eikä tahdo syödä sitä sellaisenaan, voi huonoimpia (mutta vielä syötäviä!) tomaatteja soseuttaa tomaattipyreen korvaajaksi tai tehdä tomaattipohjaisen dipin (itse tehtyjen juures)sipsien kaveriksi. Hyvää syksyä kaikille! Pidetään huolta toisistamme! Terv.nimim.makuasioista voi kiistellä pilke silmäkulmassa mutta muiden ruokavalioita ei saa pilkata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentista!
   Olen itse sekasyöjä, mutta kuitenkin vahvalla kasvis(ruoka)painotuksella. Koen kananmunien sopivan kasvisruokavalioon, mutta tiedän että kaikki eivät niin ajattele, ja ymmärrän sen kyllä. Allergiat toki ovat vielä eri asia, koska ne ovat pakon sanelemia. Miellän myös maitotuotteet kasvisruokavalioon sopivaksi, ja tiedän että sekin on joidenkin mielestä väärin :) Näkemyksiä, ja ruokavalion variaatioita, on siis monia.
   Allekirjoitan ajatuksesi siitä, että kunhan syö monipuolisesti, ja uuden kokeileminen kannattaa.

   Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall