lauantai 7. lokakuuta 2017

Alkoholiton tiramisu

Netti on pullollaan tiramisun ohjeita, mutta sisältö niillä kaikilla on hyvin pitkälle samaa: savoiardikeksejä, kahvia, mascarponea, munia, kaakaojauhetta ja tilkka alkoholia. Yleensä alkoholina käytetään marsalaviiniä, amarettoa, rommia tai konjakkia. En ole minkään näistä suurin fani, ja vaikka niitä myydäänkin Alkossa minipulloissa, päätin kokeilla tiramisun valmistamista ilman alkoholia.

Päätettyäni tehdä tiramisua alkoholittomana, pyörittelin myös hiukan vähärasvaisempaa vaihtoehtoa mielessäni. En ole niitä leipojia, jotka korvaavat sokerin keinotekoisilla makeuttajilla ja rasvaiset tuotteet vähärasvaisilla. Toisinaan keventäminen on kuitenkin ihan paikallaan. Hienovaraisen kevennyksen toteutin korvaamalla osan mascarponesta maustamattomalla tuorejuustolla.

Vaihtamalla osan mascarponesta tuorejuustoon, laskee kalorimäärä 240 kcal, ja rasvapitoisuus 27,5 grammaa. Alkoholin poisjättäminen laskee kalorimäärää noin 100 kcal. Jos tiramisun siis tekee mascarponella ja alkoholilla, on siinä yhteensä (ilman kaakaojauhetta) noin 1890 kcal, ja ilman edellä mainittuja 1550 kcal. Vaihtamalla tuorejuuston rasvattomaan, tulisi kaloreita tietysti huomattavasti vähemmän, mutta nautin energian mieluummin sellaisista ainesosista, jotka kuulostavat vähemmän mystisiltä kuin esimerkiksi natriumalginaatti.

Huomautan kuitenkin, että laskin kalorit vasta tätä kirjoittaessani, en etukäteen. En yleensäkään ole kaloritietoinen, vaan syön fiiliksen mukaan :) Lopputuloksena alkoholiton, hiukan vähempikalorinen tiramisu maistuu mielestäni hyvin samalta kuin tavallinen versio. Jos kuitenkin jäät kaipaamaan alkoholin aromia, voi kahvin sekaan tipauttaa muutaman tipan rommi- tai manteliaromia.

tiramisu vähemmän sokeria

Kevyempi tiramisu

neljälle

3 kananmunaa
3 rkl sokeria
100 g mascarponea
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g savoiardikeksejä
3 dl kahvia
1 – 2 rkl kaakaojauhetta

Keitä kahvi, ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, eli noin puoli tuntia.

Erottele kananmunasta keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokeri, mascarpone sekä tuorejuusto, ja vatkaa tasaiseksi seokseksi.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto varovaisesti mascarponevaahtoon.

Kasta puolet kekseistä kevyesti jäähtyneessä kahvissa, ja lado ne kulhon pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Peitä keksit reilulla kerroksella mascarponevaahtoa. Tee toinen kerros samalla tavalla.

Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Siivilöi pinnalle reilusti tummaa kaakaojauhetta.

2 kommenttia

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall