tiistai 10. lokakuuta 2017

Punaviinipataleipä

Oletko huomannut, että Alkon sivuilla on juoma ja ruoka -osiossa melkoisen kattava reseptiarkisto? Reseptien suodattaminen onnistuu halutun juoman, ruokavalion tai ainesosan mukaan, ja ohjeita löytyy kattavasti aina tuorepuurosta kampasimpukoihin. Ohjeet eivät siis ole pelkkiä hifistelyruokia, vaan perinteisiäkin ruokia mahtuu mukaan. Käyn silloin tällöin sivuilla inspiroitumassa, ja keväällä vastaan tuli mielenkiintoisen kuuloinen ohje: punaviinipataleipä.

Olen useita kertoja maininnut rakastavani pataleipien helppoutta. Ne saa onnistumaan, vaikka jauhopeukalo olisi keskellä kämmentä. Punaviinipataleipä kuulosti ihanalta, eikä vaikuttanut juuri perinteistä pataleipää vaivalloisemmalta. Leipä päätyi paistettavaksi juhannuksena, ja valitsin siihen kyykkyviiniä, eli edullista, alle 8 euroa maksavaa viiniä. En usko, että siirapista maistaa eroja aromien välillä, joten kalliimpi viini menisi hukkaan. Viinistä keitetään siis siirappia, mutta se ei vaadi kovinkaan paljon aktiivista työskentelyä. Itselläni keittymisessä kesti noin 20 minuuttia.

En löytänyt valmiista leivästä punaviinin makuja, mutta viini värjäsi leivän kuitenkin kauniin punertavaksi. Leivästä tuli yllättävän paahteinen, eikä ollenkaan punaviinin kuvauksen mukaisesti kirsikkainen tai hennon paprikainen. Maku muistutti hiukan jouluksi leipomaani pataleipää, johon makua toi muun muassa olutmallas. Tähän käytin kuitenkin jauhoina vain speltti- ja vehnäjauhoja, joten paahteisuuden on tultava viinistä.

pataleipä

Punaviinipataleipä


punaviinisiirappi:
5 dl edullista punaviiniä
1 dl sokeria

leipätaikina:
1 tl rouhittuja kuminansiemeniä
8 dl jauhoja (vehnä-, speltti- tai hiivaleipäjauhot)
2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
2 dl punaviinisiirappia
2 dl haaleaa vettä

Valmista ensin punaviinisiirappi. Mittaa kattilaan viini ja sokeri. Anna kiehua hiljakseen, kunnes jäljellä on noin kaksi desilitraa nestettä. Jäähdytä.

Rouhi kuminansiemenet murskaksi morttelissa tai veitsellä. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja kaada ainesten päälle vesi ja punaviinisiirappi. Sekoita hyvin, ja peitä astia kelmulla tai foliolla. Anna taikinan nousta yön yli, tai vähintään 12 tuntia.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Taittele taikinan reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina on napakkaa. Anna leivän nousta 30 minuuttia liinan alla.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja laita kannellinen valurautapata uuniin. Kun uuni on kuuma, ota pata ulos uunista ja laita noussut leipä kuumaan vuokaan. Laita kansi vuoan päälle ja leipä uuniin. Anna leivän kypsyä 250-asteessa puolisen tuntia, laske sitten lämpöä 200 asteeseen, ota kansi pois padan päältä ja kypsennä leipää vielä 15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen paketoimista.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall