kotiliesi

lauantai 17. kesäkuuta 2017

Lasagne kesäkurpitsasta

Kokeilin karppaamista, eli vähähiilihydraattista ruokavaliota joskus 7 vuotta sitten sen ollessa trendikästä. Löysin periaatteessa itselleni toimivan tavan noudattaa ruokavaliota. Lopulta tulin siihen tulokseen, että on vaivattomampaa syödä ”normaalisti” ja tasapainoisesti, kuin jotakin tiettyä ainesta tai aineryhmää vältellen. Pidän myös (maito)suklaasta liikaa luopuakseni siitä :)

Karppaus-ajoilta jäi kuitenkin muutamia ruokaohjeita, joiden mukaan valmistan edelleen ruokia. Listalta löytyy muun muassa tonnikalapyörykät, munakaspannari ja kesäkurpitsalasagne. Tällä kerralla ajattelin paneutua kesäkurpitsalasagneen.


Lasagnen voi valmistaa perinteisesti, kasvisversiona tai korvaamalla lasagnelevyt vaikkapa nachoilla, tortilloilla, rieskoilla tai kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsalla korvaaminen ei tee lasagnesta kasvisversiota, mutta jauhelihan voi toki vaihtaa myös soijarouheeseen tai vaikkapa nyhtökauraan. On toki makuasia voiko muokattuja versioita kutsua lasagneksi, mutta itse ajattelen lasagnen koostuvan levy- ja kastikekerroksista, ovat levyt tai kastike mitä hyvänsä.

Kesäkurpisa ei ole erityisesti lempi vihannekseni, mutta tässä sen maku toimii hyvin. Lasagne valmistuu kesäkurpisan kanssa vaivattomasti yhdestä kastikkeesta valmistaen. Koskenlaskija-juusto tuo ruokaan ”juustokastikemaisen” aromin. Olen testannut juuston korvaamista aurajuustollakin, ja lopputulos on suunmyötäinen (= itse pidän). Lasagne on näin valmistettuna myös vaivattomasti gluteeniton ja sopii fodmap-ruokavalioon.

lasagne kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsalasagne


600 g jauhelihaa
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 – 3 kevätsipulia
(2 valkosipulinkynttä jos ei-fodmap)
½ pkt Koskenlaskija-juustoa tai 100 g aurajuustoa
2 prk (á 70 g) tomaattipyreetä
2½ dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
pinnalle juustoraastetta

Huuhtele ja höylää kesäkurpitsat juustohöylällä siivuiksi, mutta älä käytä kesäkurpitsan höttöistä keskustaa (keskustat voi säästää ja käyttää vaikkapa kasvissosekeittoon). Hienonna kevätsipuli ja valkosipuli, jos sitä käytät.


Ruskista jauheliha ja lisää sipulit. Pilko joukkoon tuorejuusto ja lisää tomaattipyre, kerma ja mausteet. Anna hautua noin 5 minuuttia. Laita uunivuoan pohjalle ensin kerros kastiketta ja sitten vuorotellen kesäkurpitsaviipaleita ja kastiketta. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee kastiketta ja lopuksi vielä juustoraastetta.

Paista 200-asteessa noin 30-45 minuuttia, tai kunnes pinta on ruskistunut kauniisti.

Kesäkurpitsalasagne on parasta hetken levättyään tai seuraavana päivänä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall