lauantai 17. kesäkuuta 2017

Lasagne kesäkurpitsasta

Kokeilin karppaamista, eli vähähiilihydraattista ruokavaliota joskus 7 vuotta sitten sen ollessa trendikästä. Löysin periaatteessa itselleni toimivan tavan noudattaa ruokavaliota. Lopulta tulin siihen tulokseen, että on vaivattomampaa syödä ”normaalisti” ja tasapainoisesti, kuin jotakin tiettyä ainesta tai aineryhmää vältellen. Pidän myös (maito)suklaasta liikaa luopuakseni siitä :)

Karppaus-ajoilta jäi kuitenkin muutamia ruokaohjeita, joiden mukaan valmistan edelleen ruokia. Listalta löytyy muun muassa tonnikalapyörykät, munakaspannari ja kesäkurpitsalasagne. Tällä kerralla ajattelin paneutua kesäkurpitsalasagnen ohjeeseen.



Lasagnen voi valmistaa perinteisesti, kasvisversiona tai korvaamalla lasagnelevyt vaikkapa nachoilla, tortilloilla, rieskoilla tai kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsalla korvaaminen ei tee lasagnesta kasvisversiota, mutta jauhelihan voi toki vaihtaa myös soijarouheeseen, kasvijauhikseen tai vaikkapa nyhtökauraan. On toki makuasia voiko muokattuja versioita kutsua lasagneksi, mutta itse ajattelen lasagnen koostuvan levy- ja kastikekerroksista, ovat levyt tai kastike mitä hyvänsä.

Kesäkurpitsa ei ole erityisesti lempivihannekseni, mutta tässä sen maku, ja erityisesti koostumus, toimii hyvin. Lasagne valmistuu kesäkurpitsan kanssa vaivattomasti yhdestä kastikkeesta valmistaen. Koskenlaskija-juusto tuo ruokaan juustokastikemaisen aromin. Olen testannut juuston korvaamista sinihomejuustolla, ja lopputulos on myös todella hyvä. Lasagne on tällä ohjeella valmistettuna myös vaivattomasti gluteeniton ja sopii low fodmap -ruokavalioon.

lasagne kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsalasagne

neljälle

600 g jauhelihaa
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2-3 kevätsipulia
(2 valkosipulinkynttä jos ei-fodmap)
125 g (½ pkt) Koskenlaskija-juustoa
tai 100 g sinihomejuustoa
2 prk (á 70 g) tomaattisosetta
2½ dl ruokakermaa
½-1 tl suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
 
pinnalle:
50-100 g juustoraastetta

Huuhtele ja höylää kesäkurpitsat juustohöylällä siivuiksi. Pehmeän keskustan voi jättää käyttämättä (säästä ne, ja käytä vaikka kasvissosekeittoon tai smoothieen). Hienonna kevätsipuli ja valkosipuli, jos käytät sitä.


Ruskista jauheliha ja lisää sipulit. Lisää joukkoon Koskenlaskija (tai sinihomejuusto), tomaattisose, kerma ja mausteet. Anna kastikkeen hautua noin 5 minuuttia. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa.

Laita uunivuoan pohjalle ensin kerros kastiketta ja sitten vuorotellen kesäkurpitsaviipaleita ja kastiketta. Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee kastiketta ja lopuksi vielä juustoraastetta.

Paista 200-asteessa noin 30-45 minuuttia, tai kunnes pinta on ruskistunut kauniisti.

Kesäkurpitsalasagne on parasta hetken levättyään tai seuraavana päivänä.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall