tiistai 9. tammikuuta 2018

Käsilaukkuvillasukat

Otsikon perusteella moni varmasti ihmettelee, että mitkä ihmeen käsilaukkuvillasukat? Käsilaukkuvillasukat mahtuvat nimensä mukaisesti käsilaukkuun, ja sopivat periaatteessa käytettäväksi vaikka juhlamekon kanssa. Tällä ajatuksella lähdin liikkeelle, kun aloin kaivata siistejä, kyläilyyn sopivia villasukkia.

Pidän kotona villasukkia aina syyskuusta toukokuuhun. Kesä-elokuussa kotona onkin sitten hiostavan kuuma, kunnes on taas jäätävän kylmää ja tarve sukille. Kotisukat ovat siis kovalla käytöllä, ja venyvät, nukkaantuvat ja keräävät kaikki talouden kissankarvat. Niillä en kehtaa lähteä kyläilemään, ja villasukkatarve iskee välillä myös kyläillessä. Siispä puikoille päätyi siisti harmaa lanka, ja mallista tuli hyvin simppeli.


Lyhytvartiset villasukat


Koko: 38
Lanka: Novita 7 veljestä
Puikot: koko 3½

Aloitus


Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle sukkapuikolle, 12 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta (2 o, 2 n) yhteensä 8 krs.

Kantalappu


Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t joustinneuleena IV puikolle (yhteensä 24 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1 s neulomatta (lanka jää nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin.

Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ. Toista 1.-2. krs:ia yhteensä 12 kertaa (yhteensä 24 krs). Neulo vielä yksi nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset.

Kantapohjan kavennukset


Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantatilkussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keski ryhmän s:t pysyvät samana eli 8:nä. Kun sivu-s:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4,4).

Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4 s, neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 4 s oikein.

Työssä on nyt 58 s. Jatka I ja IV puikoilla sileää ja II ja III puikoilla joustinneuletta.

Kiilakavennukset


Neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta ja niin edelleen. Lopeta kavennukset kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s. Jatka kaikilla puikoilla sileää neuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset.

Kärkikavennukset


Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 s oikein yhteen = 40 s. Neulo 4 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa = 32 s. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset = 24 s. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros.

Jatka kavennuksia, kunnes työssä on 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.


Olen aloittanut oman neulomisurani villasukista, niin kuin varmasti moni muukin perusopetuksen tekstiilityötunnit läpi käynyt. Meni vuosia ennen kuin tartuin muihin töihin, ja toissa vuonna puikoilta valmistuikin vauvalle peittopaita ja haalari. Viime vuonna valmistuivat vain pinkit pöllövillasukat (ohjeita löytyy googlaamalla monta, mielestäni paras on täällä) ja nämä käsilaukkusukat. Pöllövillasukat päätyivät heti käyttöön, eikä niistä valitettavasti ole kuvaa.

Käsitöiden kanssa ei kuitenkaan aina mene niin kuin Strömsössä. Aloitin joulukuun alussa Novitan villasukkajoulukalenterin. Pääsin luukkuun 6, kunnes totesin, että taidot eivät riitä, malli ei miellytä ja hermot eivät kestä. Oman pieleen menneen työn purkaminen on kamalan vaivalloista, koska samalla pitää niellä pettymys omien taitojen riittämättömyydestä. Vielä minä nämä kuitenkin puran, ja langasta taitaa tulla Nappivarsisukat. Novitan ohjeella nekin. Perästä kuuluu siis, ehkä.


10 kommenttia

 1. Nuo käsilaukkusukat ovattodella mukavat jalassa ja sopivat myös kaltaiselkeni omin päin neulomiseen perehtyvälle; nämä tekemällä saa nopeasti palautteen tekemisestään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! Nämä valmistuvat kyllä todella nopeasti, ja ovat minunkin mielestä mukavat käyttää :)

   Poista
 2. Kiitos, nää oli kivat tehdä ja hyvä ohje. Tytär toivoi nilkkapituisia villasukkia ja Google löysi tänne.

  T. Niina

  VastaaPoista
 3. Paljonkahan silmukoita tarvisi kokoa 39-40 kokoiseen jalkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pitäisin silmukkamäärän samana, mikäli käsiala ei ole erityisen tiukka. Lyhyt varsi sopii monen kokoiseen jalkaan, ja tärkeämpää on tehdä kohdassa "Jatka kaikilla puikoilla sileää neuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy." niin pitkään, että sukan koosta tulee sopiva.

   Poista
 4. Hei! Paljonko tarvitaan lankaa yksiin sukkiin koko 38?

  VastaaPoista
 5. Hei. En ole punninnut sukkien tarkkaa painoa, mutta arvioisin että lankaa kuluu noin puoli kerää (~ 50 g).

  VastaaPoista
 6. Hei! Tämä on aivan mainio ohje jos on tiettyä lankaa jäljellä vain pieni 50g rulla ja haluaisi sen käyttää johonkin, meni juuri vähän alle sen verran lankaa minulla! Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla, että määrä oli riittävä. Nämä ovatkin varsin hyvät jämälankasukat :)

  VastaaPoista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall