perjantai 5. tammikuuta 2018

Samettinen palsternakkakeitto

Oletko ottanut uuden vuoden vastaan energisenä, ja mielesi tekee lenkkeillä, siivota ja sisustaa samaan aikaan? Vai oletko niin kuin minä, eli olo on jotenkin nuutunut ja olohuoneeseen saapunut uusi nojatuoli kutsuu puoleensa? Omasta olotilastani syytän hiukan flunssaa, ja toisaalta vuoden vaihtuminen aiheuttaa vuosittain hetken hämmästyksen, ja "mitäs sitten tehtäisiin" -olon. Ruokaa pitää väsymyksestä huolimatta kuitenkin syödä, joten tämä viikon ruoat ovat olleet helppoja ja nopeita valmistaa, eikä keittiössä ole tarvinnut viettää pitkiä aikoja.

Lokakuun syntymäpäiväarvonnan yhteydessä kysyin, millaista sisältöä haluaisitte tänä vuonna blogista lukea. Muutamassa vastauksessa kyseltiin satokausi- ja kasvisruokien perään. Näistä ja satokausikalenterista inspiroituneena ajattelin julkaista tänä vuonna joka kuukausi yhden ohjeen, jonka pääraaka-aine tai mahdollisimman paljon raaka-aineista on juuri nyt sesongissa.


Uusi vuosi käynnistyy siis samettisen pehmeää palsternakkakeittoa maistellen. Tammikuussa kotimaista edullista satoa ei tule, joten taloudellisinta on ostaa ulkomaisia kasviksia ja varastokasviksia. Tähän keittoon tulee palsternakan lisäksi salottisipulia ja perunaa, ja näitä kaikkia löytyy tällä hetkellä edullisesti kaupasta. Kilohintojen ja esimerkiksi ruokakerman hinnalla on luonnollisesti hiukan eroja kauppojen välillä, mutta laskin valmiin keiton kokonaishinnaksi 44,50€, eli annoksen hinnaksi tulee vain noin euro.


Palsternakkakeitto

neljälle

300 g palsternakkaa
100 g salottisipulia
1 rkl öljyä
400 g jauhoisia perunoita
5 dl vettä keittämiseen
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
ripaus valkopippuria

Kuori ja pilko sipulit, palsternakka ja perunat. Kuumenna öljy ja kuullota sipuleita ja palsternakkaa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Kattilaksi kannattaa valita metallikattila, jotta voit myöhemmin soseuttaa keiton samassa astiassa.

Lisää kattilaan perunat ja vesi. Lisää tarvittaessa vettä, jos kaikki kasvikset eivät peity. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio, ja kypsennä kasviksia noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Ota keitinvettä talteen noin 2 desilitraa, ja kaada loput pois. Lisää kasvisten joukkoon ruokakerma ja soseuta tasaiseksi. Lisää keitinvettä, kunnes keiton paksuus on makuusi sopiva. Mausta keitto ripauksella valkopippuria ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nauti keitto sellaisenaan tai krutonkien kera.
Lue myös:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall