Tänä vuonna tammikuusta alkaa blogissani hiukan erilainen teema sisältöön. Hetki on perin otollinen, kun mediassa on viime vuodesta asti ollut ilmoilla halpuuttaminen (kaamea sana!) ja edullisuus. Ajattelin siis kertoa muutamia meillä toimivaksi havaittuja tapoja helpottaa arkea, ja tehdä yhdestä suurimmasta kuluerästä, eli ruokaostoksista hiukan pienempi. Lähestyn arjen helpottamista kertomalla, paljonko meillä menee kuukaudessa rahaa ruokaan, ja miten tilanteeseen on päästy. Myöhemmin tulen kirjoittamaan lisäksi ainakin ruokalistojen suunnittelusta, ruokainspiraation etsimisestä ja ruokien monipuolistamisesta. Jatkan teemalla varmasti loppuvuoden ajan, ja osana tätä ovatkin satokausireseptit.
Ruokaostosten edullisuudessa ei valitettavasti taida olla oikotietä onneen. Valmisruoka maksaa yleensä enemmän kuin ruoan tekeminen itse. Tekstin loppuun päästyäsi olet saanut ainakin yhden vinkin siitä, miten ruoanlaitolle jää enemmän aikaa, eikä kaupasta tarvitse kiireessä valita yleensä kallista valmista vaihtoehtoa. Edullisuus vaatii kuitenkin hiukan ennakointia ja uuden opettelemista.
Yhden kauppareissun taktiikka
Teemme ostokset kerran viikossa, ja tarvittaessa viikon aikana täydennetään unohtuneita ja loppuneita tarvikkeita. Kahden hengen taloudessa kerran viikossa ostoksilla käynti on helppoa, mutta jos taloudessasi juoksentelee vaikka useampikin lapsi, ja ruoan määrä on huomattavasti isompi, voi ostokset tietysti tehdä vaikka kahdesti viikossa.
Arkena meidän illat kuluvat arjen askareiden ja harrastusten parissa. Lauantaisin kaupat taas ovat ääriään myöten täynnä, ja näistä syistä kauppapäiväksi on valikoitunut sunnuntai. Kannustan aloittamaan uuden kaupassakäyntirutiinin valitsemalla viikon aikatauluun parhaiten sopivan päivän. Näin ostoksilla käynti tuntuu mielekkäältä, eikä siitä synny liikaa stressiä ja kiirettä.
Ostoksilla käyntiä kannattaa pohtia myös kulkeminen huomioiden. Lähikauppa ei aina ole se edullisin, ja kauemmaksi pitää kulkea jollakin. Auto kuluttaa polttoainetta, ja julkisilla liikkuminenkin maksaa. Me kuljemme kauppaan autolla, ja kaupaksi valikoituisi todennäköisesti sama kauppa, vaikka kävisin siellä päivittäin. Keskittämällä ostokset kertaan viikossa säästyy muiden päivien polttoainekustannuksilta. Täydennysostosten suhteen olen siitä onnekkaassa asemassa, että lähikauppa on kävelymatkan päässä, eikä siitä synny lisäkuluja.
Pixabay |
Hyvin suunniteltu on puoliksi ostettu
Suunnittelen tulevan viikon ruokalistan ennen ostoksille lähtöä, ja ruokalistan pohjalta kirjoitan ostoslistan, jonka jaan kahtia: Lidl ja K-Citymarket. Teemme viikko-ostokset kauppakeskuksessa, josta löytyy sekä Lidl että Citymarket. Muistan myymälöiden valikoimat melko hyvin ulkoa, ja tiedän kummalle puolelle ostoslistaa suodatinpussit ja kevätsipuli kannattaa kirjoittaa.
Olemme päätyneet kahden kaupan taktiikkaan, jotta voin valita edullisimmat, tai tarjouksessa olevat tuotteet molemmista kaupoista. Pyrin ostamaan suurimman osan ruoasta Lidlistä. Syy tähän on se, että ostoskoriin kerääntyy paljon tuotteita, joiden hinnan olen huomannut olevan Lidlissä yleensä edullinen. Lidlin valikoima vaikuttaa monipuolistuneen muutamassa vuodessa, ja esimerkiksi kotimaisia tuotteita löytyy yhtä hyvin kuin muiden ketjujen valikoimista. Lidlin valikoima palvelee siis omia tarpeitani hyvin, mutta ihan kaikkea sieltä ei kuitenkaan vielä saa. Esimerkiksi leivontatarvikkeiden
Ostosten toinen puolisko tehdään siis Citymarketissa. Suosimastamme kauppakeskuksesta löytyy vastakkain sekä Citymarket että Prisma, mutta pidän enemmän Citymarketista. Makuasioita, eikä tällä ole nähdäkseni juuri tekemistä ostosten loppusumman kanssa. Suosittelen siis valitsemaan ostoksille sen kaupan, joka itseäsi miellyttää, ja joka on sinulle edullisin. Jos keräät bonuksia tietyltä ketjulta, kannattaa silloin todennäköisesti valita sen ketjun myymälä. Samalla tavalla kun suosittelen valitsemaan arjesta itselle parhaiten sopivan ostospäivän, kannustan valitsemaan ruokakaupaksi juuri se, jossa on mukava henkilökunta, sopiva valikoima sitrushedelmiä tai vaikka paras lehtiosasto kassojen lähellä, eli juuri sinulle sopivimmat ominaisuudet.
Säästä aikaa arjesta
Ruokaostoksiin menee meidän kaavalla keskimäärin noin tunti. Käytän aikaa ostoksilla käyntiin mieluummin tunnin sunnuntaista, kuin hetken jokaisesta arkipäivästä. Arki sujuu vaivattomasti, kun ruokalistan suunnitteluun on kerran käyttänyt aikaa. Viikolla tiedän etukäteen mitä ruokaa milloinkin pitää valmistaa, ja tarvikkeet löytyvät kaapista. Mitä tänään syötäisiin -pohdintojen väheneminen on tehnyt arjesta vähemmän stressaavaa.
Kun ostokset on hoitanut kerralla, jää arkena aikaa muuhunkin, kuten vaikkapa siihen kokkaamiseen. Itse käytän aikani mieluummin ruoanlaittoon kuin kaupassa jonottaminen. Raaka-aineiden ollessa jo valmiiksi kaapissa voin hyvällä omallatunnolla käyttää ruoanlaittoon 40 minuuttia. Vastaavasti jos kävisin ostoksilla joka päivä esimerkiksi 15 minuutin ajan + kotimatka noin 10 minuuttia, jäisi ruoanlaittoon vain 15 minuuttia. Suunnittelulla ja pienellä vaivannäöllä voin siis valmistaa monipuolisempaa ja hiukan enemmän aikaa vaativaa ruokaa.
Pixabay |
Säästä rahaa
En ole periaatteessa laskenut viikonloppujen ruokia mukaan kuluihin. Se johtuu siitä, että viikonloppujemme aikataulut vaihtelevat paljon. Välillä olemme yhdessä kotona ja kokkaamme lihapataa tai risottoa, ja välillä olen yksin ja saatan syödä vain munakokkelia ja smoothieta.
Pääsääntöisesti sunnuntain kauppareissulla ostetaan ruoat vain arkipäiville. Kaikki kotiin ostettava ruoka maksetaan kuitenkin samasta budjetista, ja kuukauden yhteissummaan sisältyy siis myös vaihteteleva osuus viikonloppujen ruoasta. Viikko-ostostemme hinnaksi tulee keskimäärin noin 50-60 euroa. Lisäksi arvioisin täydennysostosten summaksi noin 15 euroa viikossa. Muualla vietetyt viikonloput ja kummankin ulkona syömiset kuuluvat eri budjettiin.
Kuukaudessa kauppaan menee siis noin 250-300 euroa. Tämä summa sisältää myös mahdolliset välipalat, wc- ja talouspaperin, sekä pesuaineet, päivittäiskosmetiikan ja muita kuluvia käyttötarpeita, kuten polttimot ja lasinpesuneste.
Pixabay |
Mulla olisi tarkoitus ensi kuussa laskea paljonko menee, sen lisäksi on muovittomuus haaste. Meitä on neljä ja keskimäärin viikon ostoksiin menee 80-100e ja tässä mukana myös viikonlopun ruuat. Pyritään ettei käydä täydentämään viikolla vaan koitetaan pärjätä sillä mitä on (ellei kyseessä ole jokin elintärkeä kuten ikaffea kahvia varten :D ). Vähän pystyisi kyllä nipistämään vielä. Puoliso ostaa välillä juustop mikä itselleni ei sitten taas ole tarpeellinen. Leivät tehdään itse ja syödään paöjon puuroa ja chia-pannareita jotka aika halpoja :) t:Heidi -Arjen parempi puoli -blogi
VastaaPoistaKuulostaa todella hyvältä summalta jo ennen tarkempaa laskemista! Pitäisi kyllä itsekin pyrkiä tuohon täydentämättömyyteen. Täydennykset ovat kyllä yleensä juuri tuiki tarpeellinen kahvimaito tai jotain ruoan kannalta kriittistä, kuten loppunut makaroni kun pitäisi tehdä makaronilaatikkoa :)
PoistaKävin vilkaisemassa muovittomuushaastettasi, ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Jään mielenkiinnolla seuraamaan mikä on lopputulos :)