perjantai 28. toukokuuta 2021

Mokkakääretorttu

Jos maanantaina julkaistu voileipäkakku on klassikkoleivonnainen, niin sitä on kyllä kääretorttukin. Muistelen sen olleen koulussa kotitaloustunnilla yksi ensimmäisistä leivotuista heti teeleipien jälkeen. Kääretorttu onkin perinteisesti helppo valmistaa, ja siitä selviytyy hyvin, vaikka keittiötä ei ole varusteltu erikoisilla raaka-aineilla tai laitteilla. Sähkövatkain, kulho ja uunipelti riittävät!

Olen kuitenkin kokenut kääretortun valmistuksessa samaa epävarmuutta kuin sokerikakkupohjankin kanssa. Sokerikakkupohja (joskus 10 vuotta sitten kun viimeksi kokeilin) tuntuu lässähtävän, ja kääretorttuun jää jauhopaakkuja. Syy taitaa olla se, että olen hiukan kärsimätön, enkä ole jaksanut vaahdottaa munia ja sokeria tarpeeksi kauan. Nyt olin kuitenkin kärsivällinen ja jaksoin vatkata tarpeeksi kauan, ja pohjasta tuli melko täydellinen. Kun vaahdosta saa tarpeeksi jämäkän, voi jauhot sekoittaa joukkoon huolellisesti ilman että taikinan kuohkeus häviää.

Samaa malttia vaatii täytteen voin vaahdottaminen. Huoneenlämpöistä voita täytyy vatkata muutamia minuutteja, jotta siitä tulee kuohkea, eikä lopputulos maistu liikaa voilta. Löysin hyvän ohjeet Annin uunissa -blogista. Täytteeseen lisätään pieneen vesitilkkaan sekoitettu pikakahvijauhe. Sen lisääminen ei vaikuta täytteen koostumukseen, kun voin on saanut vaahdotettua kunnolla.

Kääretorttu ei siis ole monimutkainen leivonnainen, ja kärsivällisyys palkitaan. Lopputulos maistuu ihanasti kahville ja suklaalle.

gluteeniton kääretorttu
mokkakääretorttu

Mokkakääretorttu (gluteeniton)


kääretorttu:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täyte:
150 g voita
3 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kaakaojauhetta
1½ rkl pikakahvijauhetta
1 rkl vettä

koristelu:
25 g (tummaa) suklaata

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne sitten vaahdon joukkoon, ja kääntele varovaisesti taikina tasaiseksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille (sisämitta noin 30x40 cm) ja paista 225 asteessa noin 7-8 minuuttia.

Kumoa kypsä kääretorttulevy sokeroidulle puhtaalle leivinpaperille. Kääri torttulevy leivinpaperin kanssa rullalle jäähtymään.

Liuota kahvi kuumaan veteen. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri, vaniljasokeri ja kaakao kahdessa erässä ja vatkaa vielä hetki. Lisää kahvi ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Jätä takareunaan noin sentin verran tyhjää, jotta täyte ei käärittäessä pursuile ulos.

Kääri kääretorttu leivinpaperin avulla rullalle, ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Halutessasi voit koristella kääretortun esimerkiksi suklaalla. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa, ja lusikoi se sitten pakastepussiin. Leikkaa pussin kulma auki, ja raidoita kääretorttu suklaalla.

mokka-kääretorttu gluteeniton

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall