perjantai 11. kesäkuuta 2021

Panzanella kypsennetyistä tomaateista

Sain idean kypsennetyistä tomaateista valmistettavasta panzanella-salaatista jo aikaisin keväällä. Maltoin kuitenkin odottaa satokauden alkuun, ja pääsin vihdoin eilen kokeilemaan visiotani. Ajatus toimii, ja salaatista tuli aivan mielettömän hyvää! Uunissa kypsennetyt tomaatit saavat makuun lisää syvyyttä ja aromikkuutta. Salaatin kastikkeeseen tulee viinietikan ja öljyn lisäksi tomaattien paistolientä, johon on tiivistynyt super hyvät aromit. Kun kastikkeen yhdistää salaattiin, on lopputulos täynnä makua!

Ohje saattaa näyttää monivaiheiselta, mutta ei sisällä juuri sen monimutkaisempia työvaiheita kuin perinteinen panzanella. Tomaatit ja paprika kypsennetään uunissa, mutta muuten ohje noudattelee perinteisemmän panzanellan ohjetta.

Pilkkomista on kohtalaisesti, mutta siinä voi ottaa rennon asenteen. Palojen ei tarvitse olla tasakokoisia, eikä järin pieniä. Tomaateistakin poistetaan vain kanta, jotta ne eivät poksahda uunissa. Yrtit voi hienontaa veitsellä, leikata saksilla tai vaikka repiä. Kaikki raaka-aineet voi myös valmistella etukäteen, mutta salaatti kannattaa koota vasta ennen tarjoilua, jotta krutongit pysyvät rapeina.

panzanella kypsennetyistä tomaateista

Panzanella kypsennetyistä tomaateista

neljälle

krutongit:
noin 300 g leipää
noin ½ dl öljyä
ripaus suolaa
kuivattuja yrttejä, esim. basilika, oregano tai persilja

paahdetut tomaatit:
500 g kirsikkatomaatteja
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

paahdettu paprika:
1 paprika
½ rkl öljyä

muut:
1 pienehkö kurkku
1 kevätsipuli
tuoreita yrttejä, esim. lehtipersilja, basilika tai ruohosipuli

kastike:
2 rkl tomaattien paistolientä
1½ rkl balsami- tai punaviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa

Tee ensin krutongit. Leikkaa leipä paloiksi ja laita kulhoon. Kaada leipäpalojen päälle öljyä ja sekoita tasaiseksi. Öljyä saa olla riittävästi, jotta leivistä tulee uunissa rapeita. Mausta ripauksella suolaa ja yrteillä. Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä hyvin.

Huuhtele tomaatit ja poista niistä kanta. Laita tomaatit uunivuokaan, lorauta päälle öljy ja ripottele suola ja mustapippuri. Huuhtele ja pilko paprika, ja laita ne toiseen pieneen uunivuokaan. Lorauta päälle öljy. 

Paista tomaatteja ja paprikaa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Ota tomaattien paistoliemi talteen kulhoon. Anna kaiken jäähtyä hyvin ja siirrä yöksi jääkaappiin.

Pilko kurkku ja viipaloi kevätsipuli. Hienonna tuoreet yrtit.

Sekoita kastike isossa kulhossa. Lisää joukkoon kaikki kasvikset ja yrtit ja krutongit. Anna salaatin maustua muutama minuutti ennen tarjoilua.

panzanella-salaatti paahdetuista tomaateista

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall