maanantai 24. toukokuuta 2021

Annoskokoiset kasvisvoileipäkakut

Voileipäkakku on klassikko, joka toimii vuodesta toiseen. Kinkku- ja lohivoileipäkakut ovat perinteisiä, mutta muitakin makuvaihtoehtoja onneksi löytyy. Omaksi suosikikseni on noussut kasvisvoileipäkakku, johon tulee fetajuustoa, aurinkokuivattua tomaattia ja tuoretta basilikaa. Näiden kolmen maut toimivat todella hyvin yhteen, ja vaikka lopputulos on mieto, ei se ole kuitenkaan mauton.

Voileipäkakku sopii sekä juhliin että arkeen. Korona-aikaan hyvä tapa juhlissa voisi olla valmiit annoskokoiset tarjoilut, joista jokainen voi käydä nappaamassa itselleen herkkuja. Useimmat piirakat ja kakut voi hyvin leikata valmiiksi annoskokoisiksi, ja jälkiruoat valmistaa suoraan pieniin kulhoihin. Voileipäkakun valmistaminen suoraan annoskokoon on vaivatonta, ja kun palat kokoaa esimerkiksi auki levitetylle kertakäyttöiselle leivos- tai muffinssivuoalle, ei tarvita edes ottimia.

Merkitsin annoskooksi 6 tai 12. Voileipäkakkuja tulee 6 kappaletta, ja ne voi halutessaan puolittaa. Puolittamattoman annoksen paino on noin 180 g, ja puolikkaan siis 90 g. Annoskokoon vaikuttaa paljon muiden tarjoiluiden määrä. Jos tarjolla on montaa erilaista suolaista ja makeaa, voi annoskoko olla pienempi. Jos taas tarjolla on pienempi valikoima tai pääasiassa vain makeaa, kannattaa koon olla hiukan suurempi.

Voileipäkakun voi tietysti valmistaa perinteiseen muotoonkin. Tällöin riittää 15-16 leipäviipaletta, jotka asetellaan joko neljään kerrokseen, 4 viipaletta per kerros, tai kolmeen kerrokseen, 5 viipaletta per kerros.

Voileipäkakun valmistaminen onnistuu loistavasti myös gluteenittomista leivistä. Suosikkileipäni on Schär, jolta löytyy useita erilaisia paahtoleipiä. Näiden maku ja rakenne sopii hyvin voileipäkakkuun, ja leipä ei ole liian huokoinen, vaan pitää hyvin muotonsa kakussa.

lakto-ovo voileipäkakku
kasvisvoileipäkakku

Annoskokoiset kasvisvoileipäkakut (lakto-ovo)

6 tai 12 annosta

18 palaa paahtoleipää (tarvittaessa gluteeniton)

täyte:
200 g fetajuustoa
1¾ dl aurinkokuivattua tomaattia
300 g crème fraîchea
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tuoretta basilikaa
½ rkl sokeria
suolaa
mustapippuria
(1-2 rkl kermaa)

kostuttamiseen:
maitoa tai kaurajuomaa

koristeluun:
kirsikkatomaatteja, oliiveja, basilikaa, fetajuustoa, salaattia

Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit silpuksi ja hienonna basilika.

Sekoita murennettu fetajuusto, tuorejuusto ja crème fraîche nopeasti melko tasaiseksi käsivatkaimella. Ota ⅓ osa kannelliseen purkkiin kuorrutusta varten, ja laita jääkaappiin odottamaan.

Lisää loppuun seokseen aurinkokuivatut tomaatit, feta, basilika, suola ja mustapippuri. Sekoita ja maista, ja lisää tarvittaessa mausteita.

Yksi annos muodostuu kolmesta päällekkäisestä leipäviipaleesta. Poista leivistä reunat. Kokoa voileipäkakut leikkuulaudalle tai tasaiselle lautaselle.

Kostuta ensimmäisen kerroksen leivänpalat. Levitä sitten puolet täytteestä palojen päälle. Nosta toinen leipäkerros, kostuta ja levitä loput täytteestä. Nosta lopuksi viimeinen leipäkerros, ja kostuta se.  

Peitä voileipäkakut kelmulla. Voit laittaa kakkujen päälle leikkuulaudan, jotta niistä tulee tasaiset. Siirrä jääkaappiin ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä sekoita kuorrutetta, ja lisää tarvittaessa kermaa, jos seos vaikuttaa liian paksulta. Levitä kuorrute voileipäkakkujen päälle ja koristele kakut.

voileipäkakku aurinkokuivattu tomaatti

Muita kesän juhliin sopivia annoskokoisia herkkuja:

Raparperi-marenkipiirakka valmiiksi annospaloihin leikattuna 
Juustokakku-browniet

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall