perjantai 22. joulukuuta 2017

Huippuhyvä daim

Daim-suklaa on äärettömän hyvää, mutta en ollut kuitenkaan ennen tätä vuotta tullut tehneeksi sitä. Olin ajatellut, ettei siitä kuitenkaan tule samanlaista kuin kaupassa myytävästä, tai että sen tekeminen olisi jotenkin erityisen haastavaa. Jos olisin tiennyt kuinka väärässä olen, olisin keitellyt krokanttiherkkua jo aikoja sitten.

Daimin teko on yllättävän yksinkertaista, eikä vaadi kummallisia keittiövälineitä tai raaka-aineita. Krokantti syntyy suklaan lisäksi viidestä aineesta, eikä keittämiseen tarvita edes lämpömittaria. Mantelijauhe herätti minussa hiukan ensin kummastusta, mutta toden totta, kyseessähän on mantelikrokantti.

Keitin krokanttia melko tarkalleen 15 minuuttia ennen mantelijauheen lisäämistä. Keitin massaa lämpötilalla 5, kun luku 9 on lieteni maksilämpötila. Sävyeron keittämisen alun ja valmiin massan välillä voit kurkata alhaalta. Suosittelen kuitenkin tekemään myös pisaratestin, eli tipauttamaan massaa kylmään veteen. Sopiva massa kovettuu nopeasti. Suklaakuorrutuksen apuna käytin leikkelehaarukkaa ja lusikkaa. Nostin palat yksitellen haarukan päälle, kastoin pohjan suklaaseen ja lusikoin suklaata päälle. Palat voisi myös kastaa suklaaseen kulmasta kiinni pidellen.

Otsikon mukaisesti daimista tuli huippuhyvää! Se ei jää kaupan daimin tavoin hampaisiin kiinni, mikä on hyvä, koska silloin tätä voi syödä lähes loputtomasti. Tällä kerralla herkku meni lahjaksi, ja itselleni jäi vain muutama reunapala, mutta joulun ähkyn helpotettua teen tätä kyllä itselleni.

huippuhyvä daim

Daim


100 g voita
⅓ dl siirappia
3 dl ruokokidesokeria
1 tl suolaa
65 g mantelijauhetta
200 g maitosuklaata

Mittaa voi, siirappi, sokeri ja suola teflonkattilaan. Lämmitä ainekset kiehumispisteeseen koko ajan vispilällä hämmentäen.

Keitä noin 13-15 minuuttia, kunnes seos on kullanruskeaa. Voit testata massaa pisarakokeella. Pudota pieni määrä seosta kylmään veteen. Riittävän karamellisoitunut seos jähmettyy nopeasti.

Sekoita mantelijauhe krokanttiseoksen joukkoon. Anna kiehua 3 minuuttia samalla sekoitellen.

Kaada massa noin 25 cm x 20 cm kokoiselle, leivinpaperoidulle alustalle, ja anna kovettua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Sulata maitosuklaa varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Taittele kovettunut daim-levy noin 20-25 palaan. Kasta palat yksitellen haarukoiden avulla suklaaseen. Aseta palat leivinpaperin jäälle ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti.

Säilytä valmiita daim-paloja jääkaapissa tiiviissä rasiassa. Herkku säilyy hyvänä ainakin noin viikon, elleivät tontut käy napostelemassa niitä yön pimeydessä.

kinuski
Krokantti keittämisen alussa

kinuski
Krokantti mantelijauheen lisäämisen jälkeen

dajm

huippuhyvä dajm
Kotilieden joulukalenterin 21. luukku aukeaa Suklaapossu-blogissa.

Lue myös:

2 kommenttia

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall