torstai 7. joulukuuta 2017

Kynttilän valaminen kierrätysmateriaaleista

Kynttilöiden valaminen on hauskaa, luovaa ja yllättävää touhua. Valmis lopputulos on joka kerralla hiukan eri värinen, ja tuoksuakin pystyy muuntelemaan valitsemalla tuoksukynttilöitä. Valkoisia kynttilöitä käyttäessä väristä tulee toki aina valkoinen, mutta muuten kynttilään saa väriä valmiilla kynttiläväreillä tai käyttämällä värillisiä kynttilöitä. Valmis kynttilä on oiva lahja esimerkiksi pikkujouluna, ja voithan kääräistä pakettiin vaikkapa pientä makeaa fudgen tai piparkakkujen muodossa. 

Kynttilän valaminen kierrätysmateriaaleista

Kynttilät voi valaa valmiita kynttilöitä hyödyntäen, tai ostamalla kaupasta valmiit tarvikkeet. Valmista kynttilämassaa myydään esimerkiksi Sinellissä, 8,60€/kilo. Kynttilöihin tarvitset myös sydänlankaa, jota myydään myös askartelukaupoissa.

Itse olen valanut kynttilöitä molemmilla tavoilla, eli sekä kierrätysmateriaaleista että valmiista seoksesta. Lopputulos on molemmilla tavoilla yhtä hyvä. Katkenneita kruunukynttilöitä ja hankalasti valuneita pöytäkynttilöitä löytyy lähes jokaisen kaapeista. Itse kierrätän loppuun palaneet kynttilät keräämällä ne pussiin kynttiläkauden aikana, ja käytän niitä valamiseen myöhemmin. Viime vuonna etsin kynttilöitä myös Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta, ja löysinkin niitä todella edullisesti. Kannattaa siis tarkistaa kauppojen ale- ja poistohyllyt, kierrätyskeskukset ja kirpputorit sekä kokemukseni mukaan myös vanhempien lipaston laatikot :)

kierrätys kynttilät

Kierrätyskeskukset ja kirpputorit kannattaa käydä läpi myös valuastioita etsiessä. Kynttilän voi valaa astiaan, jossa kynttilä poltetaan, tai käyttää valuastiaa. Kertakäyttöiseksi valuastiaksi sopii esimerkiksi puolikas huolellisesti pesty maitotölkki, tai vaikkapa lasten vanukaspurkki. Kaikki valuastiat tulee pestä huolellisesti, eikä niihin saa jäädä vettä. Vesi aiheuttaa kuplia, jotka poksuvat kynttilää polttaessa.

Valuastiaa valitessa kannattaa huomioida, että nykytiedon mukaan astian suuaukko ei saisi olla astiaa pienempi. Näin ollen esimerkiksi Piltti-purkki on huono, sillä ilma ei pääse kiertämään siellä tarpeeksi, ja syntyy riski tulipalolle. Itse olen valanut kynttilöitä monesti kauniisiin vanhoihin kahvikuppeihin, joita löytää kierrätettynä jopa alle eurolla. Kahvikuppia valitessa kannattaa kaikkein ohuimmasta posliinista valmistetut kupit jättää hyllylle, sillä myöskään ne eivät välttämättä kestä kynttilän lämpöä.


Kynttilän valaminen


Vanhoja kynttilöitä tai valmista kynttiläseosta
Sydänlankaa
Kattila
Tyhjä, huolellisesti pesty etiketitön säilyketölkki
Sekoitustikku
Valuastiat
Sukkapuikkoja tai syömäpuikot

Rouhi kynttilät hienoksi ja poista massan seasta mahdolliset roskat ja sydänlangan pätkät. Solmi sydänlanka sukka- tai syömäpuikon ympärille ja mittaa sitten valuastialle sopiva pituus.

Kaada kynttilärouhe säilyketölkkiin ja laita tölkki kattilaan, jossa on muutama sentti vettä. Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä. Steariini saattaa syttyä palamaan kuumentuessaan liikaa, joten älä kuumenna seosta liian lämpimäksi, äläkä koskaan jätä seosta valvomatta.

Uita sydänlangan pää steariiniin, ja kiinnitä se sitten valuastian pohjalle. Tarvittaessa lisää sulaa steariinia kiinnityskohtaan sekoitustikun avulla. Kun kiinnityskohta on jähmettynyt ja sulatettava steariini täysin sulaa, kaada se varovaisuutta noudattaen valuastiaan. Huomioi, että säilyketölkki on kuuma, joten käytä patalappua tai -kinnasta.

Kopauta astia kevyesti pöytään ja asettele sydänlanka suoraan. Jätä kynttilä jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.Jähmettyvä steariini imeytyy hiukan sydänlankaan ja kynttilä painuu kuopalle. Sulata seuraavana päivänä pieni määrä steariinia ja täytä jäähtymisen seurauksena syntynyt kuoppa.

Irrota sydänlanka puikosta kynttilän jähmetyttyä kuopan täyttämisen jälkeen. Leikkaa lanka oikean mittaiseksi, ja nauti kauniista lopputuloksesta.

kynttilä kierrätysmateriaaleista

Lue myös:

1 kommentti

  1. Kahvikuppikynttilän ohjeeseesi sen verran palautetta että keskustan kuopalle painaminen ei johdu steariinin imeytymisestä sydänlankaan. Aivan samanlainen syvä kuoppa ilmestyy usein kuppiin jossa ei ole edes sydänlankaa, vaan pelkkää steariinia. Oletan että syynä on astian reunoille jähmettyvän steariinin ja aineen jäähtyessä sen tilavuuden muutoksen yhteisvaikutus. Yhtä kaikki kolo on täytettävä usein jäähtymisrn jälkeen.

    VastaaPoista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall