maanantai 4. joulukuuta 2017

Toffeeherkku joulumaustein

Mainitsin lakritsiluumujen yhteydessä, että joulukuussa on erityisen mukavaa kutsua itsensä iltateelle, ja viedä herkkuja mukanaan. Seuraavan ohjeen toffeeherkut pääsivät viime viikolla iltakahvipöytään, ja loput myöhemmin miehen työpaikalle. Jouluna onkin mukavaa leipoa, mutta kun taloudessa asuu vain kaksi ihmistä, on herkkuja pakko toisinaan delegoida myös eteenpäin, tai joulukinkulle ei enää aattona ole tilaa. Toivon, että näin herkut tuovat iloa itseni lisäksi myös muille.

Toffeeherkku onkin sellainen, että siitä riittää jaettavaa. Leivonnainen on kooltaan äkkiä pieneltä näyttävä, mutta kun katsot mitä se pitää sisällään, huomaat äkkiä, että lopputulos on makea. Onneksi pieni pala siis riittää. Tai kaksi pientä palaa. Olen kuullut jonkun joskus syövän kolmekin putkeen, mutta se saattaa olla jo urbaani legenda.

Ohje on yhdistelmä vanhaa ja uutta. Siitä johtuen pohjan raaka-aineiden mittayksikkö on poikkeuksellisesti desilitrojen sijaan grammoissa. Muokkasin pohjaa australialaisen lehden ohjeesta, jossa määrät oli ilmoitettu sekä grammoina että kuppeina (cups). Arvelin, että tarkempi lopputulos tulee grammoja käyttäen. Jos sinulla ei kuitenkaan ole keittiövaakaa, on sulkeissa ilmoitettu noin määrät desilitroille. Tummalla sokerilla tarkoitan muuten joko fariini- tai ruokosokeria, samalla tavalla kuin naudanlihapadassa.

Toffeekerroksessa olen käyttänyt epätarkkaa määrettä "ripaus". Neilikkaa ripottelin suoraan pussista todella vähän, sillä sen maku on melko voimakas. Määrä on siis alle puoli maustemitallista. Suolaa rouhin suoraan suolamyllystä muutaman kierroksen, eli noin ½-1 maustemitallista.


Jouluinen toffeeherkku


65 g voita
90 g (1⅓ dl) vehnäjauhoja
30 g (⅓ dl) tummaa sokeria
1 tl inkivääriä

Toffee:
150 g voita
2 dl ruokosokeria
1 dl glukoosisiirappia
397 g kondensoitua maitoa (1 purkki)
½ tl kanelia
½ tl pomeranssia
ripaus neilikkaa
ripaus suolaa

Päälle
125 g maitosuklaata

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Aseta leivinpaperi noin 20 x 25 cm kokoiseen vuokaan. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sulata voi. Lisää voi jauhoihin, ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina vuokaan, ja paista sitä noin 20 minuuttia, kunnes pinta on hiukan ruskistunut. Nosta sivuun jäähtymään.

Tee sillä välin toffeekerros. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa. Lisää sokeri ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri liukenee. Lisää glukoosisiirappi ja kondensoitu maito. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, tai kunnes se muuttuu sakeammaksi. Lisää lopuksi kaneli, pomeranssi, neilikka ja suola, ja sekoita hyvin. Kaada toffeeseos tasaisesti pohjan päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.

Sulata paloiteltu maitosuklaa vesihauteessa tai mikrossa noin 15 sekunnin välein sekoittaen. Kaada suklaa toffeekerroksen päälle. Siirrä herkku peitettynä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Leivonnainen on todella makeaa, joten jo pieni pala riittää. 

Säilytä valmiita paloja jääkaapissa.


Lue myös:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall