maanantai 26. huhtikuuta 2021

Gluteenittomat lakritsidonitsit

Ostin donitsipellin muutama vuosi sitten, mutta se on jäänyt kaapin perälle käyttämättömänä. Jostakin syystä olen ajatellut, että donitsien tekeminen olisi jotenkin vaivalloista, monimutkaista tai aikaa vievää. Ehkä mielikuva vertautuu munkkeihin, jotka vaativat kohottamista ja rasvassa paistamista, joka sekään ei ole niin hankalaa tai pelottavaa kuin aluksi olin pelännyt.

Vappu lähestyy, ja siivoilin viime viikolla sopivasti kaappia, ja donitsipelti tuli vastaan. Päätin vihdoin testiajaa sen, kun sopivalta kuulostava ohjekin oli jo jokin aika sitten tullut vastaan. Ohjeen lähdettä en valitettavasti enää muista, ja kännykästä löytyi vain kuvakaappaus. Vertailin muutamia ohjeita, ja määrät näyttivät melko samoilta sekä gluteenittomissa että tavallisissa taikinoissa. Alla oleva ohje saattaa siis toimia myös vehnäjauhoilla (jolloin taikina tietysti ei ole gluteeniton), mutta sitä en nyt päässyt testaamaan.

Muutin ohjetta, koska pitihän minun heti kokeilla jotakin uutta ja erilaista, vaikka en ollut tavallisiakaan donitseja vielä kokeillut. Inspiroiduin perinteisistä kanelissa ja sokerissa pyöriteltävistä donitseista, ja päädyin korvaamaan kanelin raakalakritsijauheella, jota lisäsin myös taikinaan. Lakritsijauhe toimi donitseissa mainiosti. Mausta tulee kivan syvä, ja nämä maistuivat jopa puolisolleni, joka ei muuten ole perinteisen lakun maun suurin ystävä

Käytin donitseihin raakalakritsijauhetta, jota minulla on ollut käytössä jo monta vuotta. Tykkään jauheen tuomasta hiukan anismaisesta aromista ja makeudesta. Makeus tulee lakritsijuuren sisältämästä glykyrritsiinistä, joka on moninkertaisesti makeampaa kuin sokeri. Sen ansiosta donitsitaikinaan tulee hiukan vähemmän sokeria kuin tavallisesti. Jos taas mietit mitä eroa on lakritsijauheella ja raakalakritsijauheella, niin raakalakritsijauhe on tuoksultaan ja maultaan voimakkaampi kuin lakritsijuurijauhe, ja sitä tarvitsee näin ollen käyttää vähemmän.

Ehkä nyt kun olen testannut maustetut versiot, voin kokeilla myös niitä ihan perinteisiä kaneli-sokerissa pyöriteltyjä. Ainiin ja oliko donitsit niin vaivalloisia tehdä kuin ajattelin? Eivät todellakaan!

gluteenittomat lakritsidonitsit
gluteenittomat donitsit uunissa

Gluteenittomat lakritsidonitsit

14–16 kpl

2½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
¾ dl sokeria
1 rkl raakalakritsijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 tl psylliumia
1½ dl kuohukermaa (tai maitoa)
50 g voita
2 kananmunaa

pinnalle (noin määrät):
75 g voita
¾ dl sokeria
1 tl raakalakritsijauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kulhossa munat, kerma ja sulatettu voi. Kaada kuivien ainesten joukkoon, ja sekoita hyvin, mutta älä vaivaa taikinaa.

Kaavi taikina pursotuspussiin. Voitele donitsivuoka ja pursota tai nostele taikina donitsipellin koloihin puoleen väliin asti.

Paistaa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes donitsit ovat saaneet hieman väriä.

Yhdistä sokeri ja lakritsijauhe. Kumoa muutaman minuutin ajan jäähtyneet donitsit pois vuoasta. Pyöräytä ne ensin sulatetussa voissa ja sen jälkeen lakritsi-sokerissa.

Donitsit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Ne säilyvät kyllä myös seuraavaan päivään, mutta pinnan sokeri kostuu helposti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall