Vappu on täällä, ja mikä sopisikaan tähän päivään paremmin kuin munkkien paistaminen. Ulkona sataa monessa paikassa lunta, mutta onneksi tämä vapun aktiviteetti suoritetaan sisätiloissa. Huomenna voi sitten mennä munkinsulatuskävelylle aurinkoisille kaduille.
Munkit
12 isoa tai 24 pientä2 ½ dl maitoa
½ pkt (á 50 g) tuorehiivaa
1 dl sokeria
1-1½ tl kardemummaa
1 tl suolaa
(1 kananmuna)
6–7 dl vehnäjauhoja
(1 kananmuna)
6–7 dl vehnäjauhoja
100 g voita
paistamiseen:
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
paistamiseen:
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)
pinnalle:
sokeria
Nosta voi huoneenlämpöön pehmenemään.
sokeria
Nosta voi huoneenlämpöön pehmenemään.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut kunnolla. Lisää joukkoon
sokeri, kardemumma, suola (ja kananmuna). Lisää jauhot pienissä erissä alkuun
puuhaarukalla sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voi, ja tämän jälkeen
loput jauhot. Kohota taikinaa noin 30-45 minuuttia, tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12–24 osaan
siitä riippuen, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioi, että munkkien koko kasvaa sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä
vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare
koekappaleeksi paistovaiheeseen.
Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä
pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, työnnä pullan läpi sormi ja heiluta sormea,
kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi. Tällä tavalla rinkilöistä ei ehkä
tule tasapaksuja, mutta toisaalta saumakohta ei repeä. Anna munkkien kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Kohotus silottaa munkkien kauneusvirheet |
Ei mikään kevyt herkku! Öljypullo ennen ja jälkeen paiston. |
Pyörittele munkit sokerissa heti kun
pystyt käsittelemään niitä sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan parhaiten heti
tuoreeltaan. Anna munkkien jäähtyä vielä hetki, ja herkuttele!
Ei kommentteja
Lähetä kommentti