keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Parvekeviljely maaliskuussa

Kalenteri on salakavalasti ehtinyt jo huhtikuun puolelle, vaikka luonnoksissa onkin odottanut teksti liittyen maaliskuuhun parvekepuutarhan kanssa. Sää ei viime viikkoina ole ollut kovinkaan keväisen aurinkoinen, joten jos mielii istuttaa ulos kasveja siemenestä asti, ehtii suurimman osan kanssa vielä varsin hyvin.

Omat kasvini laitoin itämään 1,5 viikkoa sitten, kun parvekkeella käydessä huomasin, että raparperista alkaa jo näkyä alut. Kevät on siis kasvun kannalta jo yllättävän pitkällä, joten on aika katsastaa mitä kannattaa tehdä nyt, mikäli tahtoo kesällä saada satoa.

Jos aloittaa parvekeviljelyä ensimmäistä kertaa, kannattaa valita helpohkoja lajeja: yrttejä, valmiiksi esikasvatettuja kasveja ja ehkä kukkia. Itse tein päinvastoin, ja ensimmäisenä kesänä kasvatin siemenestä alkaen tomaattia ja porkkanaa. Syteen tai saveen, tällä kertaa saveen. Iskin tietämättömyyttäni tomaatteja noin 8 tainta samaan isoon ruukkuun, ja sain koko kesänä ehkä kaksi tomaattia. Porkkanoita kastelin rakkaudella, ja kiitokseksi sain noin kymmenen 3 sentin pituista porkkanaa.

Kylvetyt siemenet kannattaa nimetä

Tigerissa myytävä kasvualusta on hyvä ja edullinen
Maaliskuussa itämään laitetaan pitkän kasvuajan vaativat kasvit. Näistä löytyy luetteloita, mutta hyviä parvekekasvatettavia ovat muun muassa paprika, tomaatti, yrtit sekä laventeli. Monivuotiset kasvit ovat melko kiitollisia kasvatettavia. Idätystä tarvitaan vain yhtenä vuonna ja yleensä tavallisimmat yrtit, kuten ruohosipuli, persilja (2-vuotinen), minttu ja sitruunamelissa antavat hyvän ja runsaan sadon. Tomaateista tulee parvekkeellakin mehukkaita ja lajikkeeksi kannattaa valita avomaalla menestyvä lajike. Kirsikkatomaatti on hyvä vaihtoehto, eikä se vaadi masiivisia tukirakennelmia.

Siementen kylvöön kannattaa käyttää vähäravinteista kylvömultaa, jota saa tavallisista marketeista. Hyvä kasvatuspaikka on valoisa ja tarpeeksi lämmin. Itse kasvatan ikkunalaudalla pienessä kasvihuoneessa. Mikäli aurinko ei paista toiveiden mukaan, kannattaa kasvua vauhdittaa pienellä valolla. Kokemuksieni mukaan tavallinen, mielellään suunnattavissa oleva, pöytävalo toimii hyvin. Kylvön alussa mullan pinta kannattaa peittää kelmulla, jotta se pysyy tarpeeksi kosteana. Suihkepullolla kastelu yleensä riittää.

Herne versoo nopeasti, kun niitä liottaa ennen multaan laittoa yön yli vedessä
Siemeniä löytää melko kattavasti marketeista, ja toki myös puutarhamyymälöistä. Taimimultaa ja siemeniä näkyi olevan myös lähi-Lidlissä. Siellä edullisimmat siemenpussit maksavat muistaakseni 0,39€, jolloin kasvien idätys ei tule kalliiksi, vaikka epäonnistuisikin.




Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall