maanantai 10. huhtikuuta 2017

Muistojen maanantai: Berliini 1/2

Olen kuullut useita kertoja hehkutusta Berliinistä, mutta en ole erityisesti suunnitellut sinne matkustamista. En tiedä onko se johtunut kaupungin yllä olevasta hipsterimaineesta, vai siitä että aina on ollut muita kohteita joissa vierailla. Kun lentotarjouksia tutkiessa vastaan tuli halvat lennot (84€, Airberlin) ja töistä järjestyi yksi vapaapäivä, oli matkan varaaminen nopea päätös.

Matkaa etukäteen suunnitellessa kävi selväksi, että tulen pitämään kaupungista. En ollut juuri uhrannut ajatuksia koko maalle, mutta nyt mielikuvaksi muodostui ajatus kaupungista, jossa ruoka on halpaa ja aamiaista tai brunssia saa useista paikoista lähes koko päivän ajan. Unelma paikka ruoan rakastajalle siis!

Berliiniin lentää Helsingistä vain kaksi tuntia, eli se osoittautui loistavaksi kohteeksi viikonloppumatkalle. Lentomme oli perillä lauantaina aamulla ja paluu lähti takaisin maanantaina illalla. Perilläoloaika oli siis kolme kokonaista päivää. Lauantaina vietimme aikaa Mitten alueella ja valtiopäivätalon lähistöllä. Sunnuntaina vuokrasimme pyörät ja kiertelimme Tiergarten-puistossa ja sen lähialueilla. Maanantaina lähdimme itään, Wrangelkiezin kautta Alexanderplazille ja Mitten kautta takaisin hotellille. Kolme melko erilaista päivää siis. Sää oli onneksi myös suosiollinen ja lauantai helli meitä jopa yli 20 asteen lämmöllä.

Valtiopäivätalo
Aikaisen menolennon ja myöhäisen paluulennon vuoksi valitsimme hotellin päärautatieaseman vierestä, josta oli suora bussiyhteys lentoasemalle. Hotelli (Motel One) oli hyvä, edullinen ja siisti. Aamupala ei kuulunut hintaan, emmekä sitä hotellilla myöskään syöneet.
Hotellihuone oli suurempi kuin mistä maksoimme, ja saimme parvekkeen sisäpihan puolelle

Osasin kuulemani perusteella odottaa, että Berliinissä uusi ja vanha kohtaa. Tuntui silti melko pysäyttävältä katsella sodassa rei'ille ammuttuja rakennuksia. Pidän vanhojen rakennusten säästämisestä ja joidenkin rakennusten kohdalla tuntui hiukan surulliselta, että ne oli päästetty tai jätetty niin huonoon kuntoon. Oli myös outoa nähdä vallattuja vanhoja tehtaita ja autioita kerrostaloja vieri vieressä uutuuttaan hohtavien talojen kanssa.

Toisinaan nurkan takana odotti myös omalla tavallaan pysäyttäviä rakennuksia, kuten alla oleva
Ruine der Franziskan­er Klosterkirche -kirkko. 1250 vuonna rakennetusta kirkosta oli jäljellä vain osa seinistä ja silti sen joskus olemassa olleen mahtavuuden pystyi näkemään. Matkan jälkeen selvitin, että suuri osa kirkosta tuhoutui toisen maailmansodan lopussa. Raunioiden sisällä olevat karvapallot ovat muuten osa jotakin modernia taidenäyttelyä.Maanantaina aamusta suuntasimme Zalando Outletiin, joka sijaitsi hiukan hämmentävällä alueella, erikoisessa miljöössä. Outletissa alennukset taisivat olla 20-70% välillä ja valikoima oli melkoisen kattava. Suurin yksittäinen osa-alue oli kengät. Myytävät vaatteet oli jaettu kokojen mukaan, joten samaa paitaa saattoi olla vain yksi, tai neljä eri koossa.


Kohtalaisen lähellä Zalandon Outletia oli Burgermeister, jonka olin bongannut netistä aiemmin, ja jonka olin kirjoittanut muistiin sanoilla "Burgers to die for". Hampurilaiset olivat kyllä erittäin hyviä, ja miljöö rautatieaseman alla sopi fiilikseen hyvin. Burgermeister on tehnyt hampurilaisia jo 11 vuotta, ja koska valikoima oli pienehkö, oli ruoka hyvää ja sen sai jonosta huolimatta nopeasti. Palvelu oli myös asiallista ja sujui moitteettomasti englanniksi. Päädyimme tilaamaan vain hampurilaiset, mutta vastapäisen miehen juustoranskalaiset saivat ylimääräisen kuolan valumaan. Maistamatta niitä itse, suosittelen kuitenkin kokeilemaan.

Burgermeisterin lisäksi kävimme illallisella toisessa burgeriravintolassa. Peter Pane -ravintolan nimi saattoi olla se, joka huomion herätti, mutta ravintola osoittautui kyllä ihan kohtalaisen hyväksi löydöksi. Päivän kävelyn jälkeen teki mieli jotakin "kevyempää", joten molempien lautaselle päätyi sämpylätön hampurilainen.

Ravintolassa oli ilta-aikaan käytössä illallismenu, jolla sai 7,90€ plus hampurilaisen hinnalla juoman (alkoholillinen tai -ton) sekä lisukkeet. Tilasin bataattiranskalaiset, mutta tarjoilija palasi hetken päästä ja kertoi niiden loppuneen. Muutin tilausta ja kun ruoat tulivat pöytään, tuli hetkellinen hämmennys. Puolisoni oli tilannut omat ranskalaiset, joiden lisäksi saimme jaetut ranskalaiset, eli yhteensä kolmelle hengelle. Laskun loppusumma oli kuitenkin ihan oikea, joten suurta vahinkoa ei tullut, vaikka paljon jäikin syömättä.

Sekä alkoholillinen (kuvassa vasen), että alkoholiton (oikealla, "mojito") drinkki olivat hyviä, samoin kaikki lautasilla ollut. Palvelu sunnuntai iltana oli kyllä ystävällistä, mutta ranskalaissekaannuksen kanssa hiukan hämmentävää. 


Ensi viikolla palaan vielä Berliiniin, ja kerron parhaista pannukakuista, jotka olen koskaan syönyt. Kuvasaldona myös kaunein kahvila, jossa olen koskaan käynyt sekä pyöräretken löytöjä Tiergartenista.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall