sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Parvekeviljely heinäkuussa

Parvekeviljelyn paras vaihe, eli satokausi on vihdoin alkanut. Kasvit tuottavat hyvin satoa, ja lisää on onneksi odotettavissa. Vaikka kesä onkin ollut melko viileä, on sillä ollut myös yksi hyvä seuraus; kirvoja ei nimittäin ole tänä vuonna ollut riesaksi asti. Viime vuonna kirvojen mukana meni ainakin yksi minttu sekä loppukesästä lehtikaali. Ekosysteemin kannalta kirvat ovat varmasti tärkeitä, mutta henkilökohtaisesti en ole niitä parvekkeella kaivannut.


lehtikaali
Lehtikaali on kiitollinen kasvatettava; satoa tulee runsaasti pitkälle syksyyn, pienessäkin tilassa

kesäkurpitsa

kesäkurpitsa
Olen päässyt tämän kuun aikana toimimaan Amorina. Kukkivasta kesäkurpitsasta tulee satoa, kun "poikakukka" eli emi, ja "tyttökukka" eli hede, pölyttyvät. Ohutvartinen kukka (vasemmalla) on poikakukka ja alempi tyttökukka. Tavallisesti hyönteiset hoitavat pölytyksen, mutta lasitetun parvekkeen vuoksi olen edesauttanut pölytystä siirtämällä poikakukasta siitepölyä puhtaalla topsipuikolla. Hauskoja juttuja aamulla ennen töihin lähtöä! :)

Tein raparperille, sitruunamelissalle ja persiljalle toukokuussa ”juurihoitoa”, eli vaihdoin mullat ja lisäsin ravinteita. Raparperi lähtikin sen jälkeen hyvään kasvuun, toisin kuin kaksi muuta. Persilja onkin vain kaksivuotinen, mutta en enää keväällä muistanut oliko se viime vai toissavuodelta :) Sitruunamelissa on monivuotinen, mutta todennäköisesti talvetin sen väärin ja kasvi ei toennut talven kuivumisesta.

raparperi
Parveke on pieni, mutta onneksi kivoja yksityiskohtia mahtuu mukaan
minttu

Loppujen lopuksi siemenestä idätetyistä kasveista sain kasvamaan seuraavat: tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, persilja ja lehtipersilja, lehtikaali, basilika ja sitruunabasilika sekä sitruunamelissa. Ruohosipuli ei tänä vuonna menestynyt. Mikähän siinä on, että avomaalla se leviää ja menestyy, mutta esikasvatettuna ei? Ostin sitten kaupasta (vihannesosastolta) ruohosipulin ja mintun, ja molemmat voivat hyvin.

Kesäkukiksi ostin suunnitelman mukaisesti samettikukkaa. Lisäksi ostin heräteostoksena tähtisilmän. Kukan myyntilause helppohoitoisuudesta ja auringossa viihtymisestä sai minut uskomaan viherpeukalooni. Tällä kerralla peukalo oli vähän keskellä kämmentä, ja kasvi pääsi paremmille biojätemaille.





En tiedä mikä kasvi yllä oleva on, mutta se on menestynyt hyvin :) Ostin sen Tokmannin puutarhapihalta, ja muistaakseni sen myyntinimikkeenä oli vain parvekemix. Kauniilta se ainakin näyttää, ja pysyy kukassa kun muistaa nyppiä kuihtuneet kukat välillä. Ruukku on viime vuoden Bauhaus-ostos, ja olen siihen edelleen tyytyväinen. Ruukkuja on kolme, ja ne saa limittäin päällekkäin. Näin ollen pieneen tilaan mahtuu useita kasveja. Tänä vuonna käytössä on vain kaksi kerrosta, ja alatasolla viihtyvät hyvin basilika ja sitruunabasilika.

Parvekkeella kasvatus onnistuu siis yhteen vedettynä melkoisen hyvin. Satoa tulee, eikä taudit ole tänä vuonna iskeneet. Koputan puuta. Toivottavasti onni on myötä jatkossakin, ja voin elokuussa tulla esittelemään punaisena kypsyviä tomaatteja ja paprikoita.

kirsikkatomaatti

paprika

Heinäkuussa:

  • Nauti sadosta
  • Säilö satoa, jos et ehdi käyttää kaikkea
  • Nypi kuivat kukat
  • Tue tarvittaessa isojen kasvien varret
  • Huolehdi pölyttävien kasvien pölytyksestä
  • Huolehdi riittävästä kastelusta
  • Lisää kasteluveteen noin kerran viikossa kastelulannoitetta

Parvekeviljelyn touko-kesäkuu täällä, huhtikuu täällä ja maaliskuu täällä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall