torstai 27. heinäkuuta 2017

Terveellisemmät kananugetit

Kananugetit sisältävät tyypillisesti melkoisen määrän kaikkea epäterveellistä rasvasta suolaan. Nugettien tekeminen itse on kuitenkin vaivatonta, ja vaatii aikaa vain suunnilleen sen verran, mitä uunilla kestää kuumenemisessa. Laskin huvikseni muutamien valmiiden nugettien aineosalistaa, ja esimerkiksi Pirkan nugeteissa on 13 ainesosaa, Kariniemellä noin 10 ja Mäkkärillä 20. Raaka-aineita näihin itse tehtyihin tulee vain 5 + mausteet. Maku on myös huimasti parempi! Tai en kyllä uskalla luvata, koska en ole kaupan nugetteja koskaan syönyt, enkä edes Mäkkärin. Sanotaan siis, että maku on erinomainen!


Kuorrute näihin syntyy maissihiutaleista, eli tuttavallisemmin cornflakeista. Huomaa, että ostat makeuttamattomia, perinteisiä hiutaleita. Sokerihuurretuista saattaisi tulla vinkeä lopputulos, mutta en silti kehota kokeilemaan. Toinen hyvä kuorrutevaihtoehto on nachot. Molemmissa rakenne pysyy rapsakkana, enkä osaa sanoa kumpi olisi ehdoton suosikkini. Useammin teen kuitenkin maissihiutaleista, sillä niitä on kaapissa vain tätä käyttöä varten :) Olen käyttänyt gluteenittomia maissihiutaleita, jolloin ohje on FODMAP-sopiva.

Kermaviilikastikkeessa on limeä, mustapippuria, valkopippuria ja suolaa

Maissikuorrutettu broileri

kolmelle

3 – 4 broilerin fileepihviä
1 kananmuna
3 dl maissihiutaleita tai nachoja
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
mausteet

Kuivaa broilerin fileet ja pilko 2 - 3 palaan. Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa kevyesti haarukalla. 

Murskaa maissihiutaleet huhmareella tai muovipussissa kaulimella. Lisää maissilastuihin öljy ja suola, sekä makusi mukaan mausteita. Hyviä vaihtoehtoja ovat ripaus chiliä, savupaprika ja mustapippuri. Sekoita maissiseos hyvin.

Kastele broilerin fileet ensin kananmunassa ja sen jälkeen maissihiutaleissa. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille, ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.



Ihastuin maissikuorrutteeseen niin paljon, että kehittelin sille toisenkin käyttökohteen. Kalaa tulisi ohjeiden mukaan syödä muutaman kerran viikossa, mutta tuore kala on melko tyyristä ja pakastekala on, noh, pakastekalaa. Annoin pakasteseille kuitenkin mahdollisuuden, ja kuorrutin sen samalla maissiseoksella. Lopputulos oli hyvä ja siis kokeilemisen arvoinen. Tässä tapauksessa en ole pyöritellyt kalapaloja kananmunassa, koska pakastekalasta irtoaa nestettä. Muutoin ohje noudattaa samaa kaavaa.

Maissikuorrutettu seiti

kahdelle

300 g pakasteseitiä
1½-2 dl maissilastuja
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
mustapippuria
valkopippuria

Sulata kalaa jääkaapissa yön yli, tai vähintään 8 tuntia.

Kuivaa kalapalat talouspaperilla ja lado uunivuokaan. Rouhi pinnalle musta- ja valkopippuria.

Riko maissilastut ja sekoita joukkoon öljy, suola ja muut mausteet. Levitä kuorrute kalan päälle ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall