torstai 15. joulukuuta 2016

Inkiväärinen glögi ja juustokeksit

Aloitin glögikauden tänä vuonna itse tehdyllä glögillä. Olen yleensä tehnyt punaviiniglögiä, mutta syksyn K-ruoka -lehdessä oli jo kannessa hyvältä kuulostava Ginger ale -glögi.

Inkivääriglögi

2-3 annosta

0,33 l Ginger ale -virvoitusjuomaa
0,25 dl kuivaa omenasiideriä
½ dl appelsiinituoremehua
1 kanelitanko
1 tähtianis
½ dl sitruslikööriä

Mittaa kaikki aineet likööriä lukuun ottamatta kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää likööri ja tarjoa lämpimänä.

Glögin lämmityksessä seurasi jännittävä reaktio. Kun limonadia ja siideriä kuumensi kattilassa, alkoi se poreilla jo ihan lämmityksen alkuvaiheessa, kiitos hiilihappojen. Varmaankin tuttu tunne on kun juo limonadia heti lasiin kaatamisen jälkeen ja pomppivat kuplat tuntuvat naamalla. Hiilihapollisten juomien kuumennus aiheutti hiukan saman, koska lämpö saa ilmeisesti reaktion voimistumaan. Pienehkössä keittiössä tuntui siis hiilihappoja ilmassa. Ei varmastikaan vaarallista, mutta jännittävää.



Vaihtaisin seuraavalla kerralla appelsiinimehun omenamehuun. Appelsiinin kanssa yhteismaku oli ehkä jotenkin liian tunkkainen. Liköörinä käytin Cointreau, jolloin alkoholipitoisuus on noin 4-5 %, eli huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Alkon valikoiman glögeillä. Ginger aleksi kannattaa valita Schweppes-merkin versio. Hyvä idea voisi myös olla vaihtaa omenasiideri ja mehu ginger beeriksi.



Glögin kanssa ja muutenkin joulun ajan pikkusuolaisena toimii erinomaisesti juustokeksit. Nämä on vaivattomia tehdä, eikä raaka-aineita ole montaa.

Juustokeksit


100 g goudaa tai cheddaria
25 g huoneenlämpöistä voita
1 dl vehnä- ja/tai tattarijauhoja
1 rkl kylmää vettä
suolaa

Ota voi huoneenlämpöön noin 10 minuutiksi. Raasta juusto karkeaksi raasteeksi ja sekoita voin kanssa käsivatkaimella. Lisää massaan vehnäjauhot ja muotoile taikinasta tasapaksu pötkö. Kääri taikina tiukasti kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään, mielellään ainakin puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Ota pötkö jääkaapista ja leikkaa terävällä veitsellä muutaman millin paksuisiksi kiekoiksi. Asettele kiekot leivinpaperoidulle pellille. Rouhin päälle hiukan suolaa, mutta tämä on makuasia. Myös seesaminsiemenet toimivat hyvin.

Jauhoina käytin noin 50/50 vehnäjauhoja ja tattarijauhoja. Tattarijauhojen maku on hiukan pähkinäinen ja samantyylinen kuin ruisjauhoissa. Se sopii omaan makuuni, mutta jakaa mielipiteitä. Keksit onnistuvat mainiosti pelkistä vehnäjauhoista tai vaikka gluteenittomasta jauhoseoksesta, jolloin ne sopivat myös keliaakikolle.

Näistä saa kivan viemisen jouluvierailuille. Vaarana on kuitenkin, että ne katoavat parempiin suihin ennen lahjapakettia.

cheddarkeksit

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall