Jouluaattoon on kaksi viikkoa, joten onkin aika
jakaa vaivaamattoman pataleivän jouluversion. Ajatus jouluisesta pataleivästä
syntyi viime vuonna, kun löysin kaapin perältä avatun pussin kaljamaltaita.
Olen käyttänyt niitä aiemmin vain saaristolaisleivän tekoon. Löydöstä inspiroituneena ajattelin kokeilla saaristolaisleivän ominaisuuksia
yhdistettynä pataleipään. Saaristolaisleipä on kyllä todella
hyvää, mutta jotenkin työläs tehdä. Ehkä aineksia tarvitaan niin paljon tai
sitten hyvän lopputuloksen vaatima parin päivän vetäytymisaika on liikaa
malttamattomalle luonteelleni. Tätä leipää ei myöskään tarvitse valella uunissa siirappivedellä, vaan makeus syntyy jo taikinan veteen sekoitetusta siirapista.
Ohjeessa olevat grahamjauhot voi korvata
käyttämällä pelkkiä vehnäjauhoja tai esimerkiksi spelttiä. Pataleipiin liittyy
muutenkin se, että kunhan jauhoja on yhteensä 7 dl ja nestettä 3,5 dl, niin
lopputulos on toimiva. Tärkeimpiä elementtejä tässä leivässä ovat kaljamaltaat, mausteet ja siirappi. Mikäli kaapissasi ei ole kaikkia sopivia mausteita, vaan sen
sijaan sieltä löytyy pussillinen piparkakkumaustetta, voit korvata mausteet
sillä. Sopiva määrä on noin 1 tl.
4½ dl vehnäjauhoja
2 dl graham- tai spelttijauhoja
½ dl kaljamaltaita
1 tl suolaa
reilu ½ tl kuivahiivaa
⅓ tl kanelia
⅓ tl neilikkaa
⅓ tl pomeranssia
3 dl lämmintä vettä
½ dl tummaa siirappia
Sekoita jauhot, mausteet, suola ja hiiva hyvin
keskenään. Mittaa siirappi ja kaada vähän kädenlämpöistä kuumempi vesi sekaan.
Liuota siirappi. Kaada neste jauhojen sekaan ja sekoita puukauhalla taikina
sekaisin. Peitä taikinakulho tiukasti tuorekelmulla tai kaupan hedelmäpussilla (kiristä
pussi ja solmi pää tiukasti) ja anna kohota 13-18 tuntia.
Laita kannellinen pata uuniin ja uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoja taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhästi tuorekelmulla ja anna
levätä puoli tuntia. Laita taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja
paista noin 35 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 10-15 minuuttia.
Pataleipä tarvitsee "tavallisia" leipiä vähemmän hiivaa hitaan kohotuksen ansiosta. Sen vuoksi leipä myös maistuu vähemmän hiivalta seuraavana päivänä. Pata pitää laittaa uuniin kuumenemaan siksi, että kuumassa padassa taikinan kypsyminen alkaa heti ja hiiva saa tarpeeksi lämpöä toimiakseen. Kansi otetaan pois loppuvaiheessa, jotta leipä saa rapean kuoren. Tähän jouluiseen versioon tulee siirapin vuoksi sokeria, joka saa leivän pinnan toisinaan hiukan ruskeammaksi. Siksi loppuvaiheen kypsennyksen kanssa saa olla tarkkana, ettei herkkuleivästä tule liian tumma.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti