lauantai 10. joulukuuta 2016

Herkullinen joululeipä

Jouluaattoon on kaksi viikkoa, joten onkin aika jakaa vaivaamattoman pataleivän jouluversion. Ajatus jouluisesta pataleivästä syntyi viime vuonna, kun löysin kaapin perältä avatun pussin kaljamaltaita. Olen käyttänyt niitä aiemmin vain saaristolaisleivän tekoon. Löydöstä inspiroituneena ajattelin kokeilla saaristolaisleivän ominaisuuksia yhdistettynä pataleipään. Saaristolaisleipä on kyllä todella hyvää, mutta jotenkin työläs tehdä. Ehkä aineksia tarvitaan niin paljon tai sitten hyvän lopputuloksen vaatima parin päivän vetäytymisaika on liikaa malttamattomalle luonteelleni. Tätä leipää ei myöskään tarvitse valella uunissa siirappivedellä, vaan makeus syntyy jo taikinan veteen sekoitetusta siirapista.


Ohjeessa olevat grahamjauhot voi korvata käyttämällä pelkkiä vehnäjauhoja tai esimerkiksi spelttiä. Pataleipiin liittyy muutenkin se, että kunhan jauhoja on yhteensä 7 dl ja nestettä 3,5 dl, niin lopputulos on toimiva. Tärkeimpiä elementtejä tässä leivässä ovat kaljamaltaat, mausteet ja siirappi. Mikäli kaapissasi ei ole kaikkia sopivia mausteita, vaan sen sijaan sieltä löytyy pussillinen piparkakkumaustetta, voit korvata mausteet sillä. Sopiva määrä on noin 1 tl.

4½ dl vehnäjauhoja
2 dl graham- tai spelttijauhoja
½ dl kaljamaltaita
1 tl suolaa
reilu ½ tl kuivahiivaa
⅓ tl kanelia
⅓ tl neilikkaa
⅓ tl pomeranssia
3 dl lämmintä vettä
½ dl tummaa siirappia

Sekoita jauhot, mausteet, suola ja hiiva hyvin keskenään. Mittaa siirappi ja kaada vähän kädenlämpöistä kuumempi vesi sekaan. Liuota siirappi. Kaada neste jauhojen sekaan ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikinakulho tiukasti tuorekelmulla tai kaupan hedelmäpussilla (kiristä pussi ja solmi pää tiukasti) ja anna kohota 13-18 tuntia.

Laita kannellinen pata uuniin ja uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoja taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhästi tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Laita taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista noin 35 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 10-15 minuuttia.

joululeipä padassa

Pataleipä tarvitsee "tavallisia" leipiä vähemmän hiivaa hitaan kohotuksen ansiosta. Sen vuoksi leipä myös maistuu vähemmän hiivalta seuraavana päivänä. Pata pitää laittaa uuniin kuumenemaan siksi, että kuumassa padassa taikinan kypsyminen alkaa heti ja hiiva saa tarpeeksi lämpöä toimiakseen. Kansi otetaan pois loppuvaiheessa, jotta leipä saa rapean kuoren. Tähän jouluiseen versioon tulee siirapin vuoksi sokeria, joka saa leivän pinnan toisinaan hiukan ruskeammaksi. Siksi loppuvaiheen kypsennyksen kanssa saa olla tarkkana, ettei herkkuleivästä tule liian tumma.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall