sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Paraisten piparkakut

Pidän monista jutuista, joilla on historiaa tai tarina, ja viime vuosina olenkin innostunut vanhoista huonekaluista ja esineistä. Eniten iloa tuottaa kuitenkin ne, joiden tarina liittyy omaan sukuun. Kotoani löytyy yksi rakas huonekalu, korulippaasta muutama koru ja reseptikansiosta reseptejä. Vanhojen reseptien kohdalla en edes mieti pitäisikö etsiä jostain uusi ja erilainen. Meidän perheessä piparit on lapsuudestani asti leivottu samalla ohjeella.

Ohje taitaa olla alun perin mummultani ja se on vanhemmillani käsin paperille kirjoitettuna. Kotoa muutettuani tämä taisikin olla ensimmäinen resepti, jonka äidiltäni kysyin. Piparit kuuluu mielestäni tehdä tällä ohjeella, enkä siksi osaa sanoa onko tämä "peruskauraa", tai poikkeaako mitenkään muista piparkakkutaikinoista. Tämä vain on aina ollut se ainoa oikea ohje, jolla tulee täydelliset piparit. Liikaa ylistystä? Kokeile, niin uskot!Ohje on erittäin helppo ja ero kaupan piparitaikinaan on niin huima, että ainakin kerran vuodessa jaksaa nähdä pienen vaivan. Pienen siksi, että vaivalloisinta tässä on jauhojen sekoittaminen taikinaan ja tahtojen taisto, kun jähmettyvä taikina tekee mieli kaapia jääkaapista raakana suoraan suuhun. Lapsuudessa taikinakattilaan oli yön aikana ilmestynyt lusikan mentävä kolo, josta isäni ei kuulemma tiennyt mitään.Lähes kaikissa leivontaohjeissa voi soveltaa jonkun verran, mutta suosittelen leipomaan nämä voihin leivontamargariinin sijaan. Ohjeesta tulee noin 100 piparkakkua tai yksi keskikokoinen talo ja muutama pellillinen pipareita. Mausteet voi korvata 2½ ruokalusikallisella valmista piparkakkumaustetta.

Paraisten piparkakut


1,5 dl siirappia
2,3 dl sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
3 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmunat yksitellen samalla seosta hyvin vatkaten. Lopuksi lisää keskenään sekoitetut suola, sooda ja vehnäjauhot.

Taikina saa kovettua seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan mahdollisimman ohueksi levyksi.

Ota taikinalevystä muotilla piparkakkuja. Paista pipareita 170-asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana, ja varo ettet polta pipareita.Vinkki: Jos käytät taikinaa piparkakkutalon tekoon, kannattaa taikina kaulita hiukan paksummaksi kuin tavallisia pipareita leipoessa. Ikkunat ja muut aukot kannattaa leikata juuri uunista tulleesta taikinasta, jos niiden tahtoo olevan suoria. Mutkat ja möykyt tosin kuuluvat piparitaloihin ja kaiken voi onneksi peittää sokerikuorrutteella.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall