tiistai 27. joulukuuta 2016

Fudge

Joulusta ylijäävät konvehdit ovat varmasti vain urbaani legenda, mutta jos kaappiin kuitenkin uhkaa jäädä suklaata, joka ei sellaisenaan uppoa, on tässä loistava käyttökohde niille. Fudge valmistuu nopeasti, ja niihin voi käyttää konvehtien lisäksi myös ”tavallista suklaata”. Konvehtien sisällöstä riippuen valmiin fudgen rakenne saattaa hiukan muuttua, joten osana suklaata kannattaa käyttää täytteetöntä suklaata. Hyvä suhde on noin 70% konvehteja / 30% suklaata.

Suklaan lisäksi sekaan voi oman maun mukaan laittaa esimerkiksi erilaisia pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä, erilaisia karkkeja tai vaikka kahvia. Nämä ovat hyvä lahja ystävälle, tai tarjottava esimerkiksi uuden vuoden juhliin. Helposti näyttäviä ja maistuvia.


Fudgen perusmassa


½ tlk (200 g) kondensoitua maitoa
250 g suklaata

Kahvifudge


½ tlk (200 g) kondensoitua maitoa
100 g maitosuklaata
150 g tummaa suklaata
½ rkl pikakahvia
1 rkl karkeaksi jauhettua kahvia
ripaus suolaa

Vuoraa pieni lasivuoka (noin 15 x 25 cm) leivinpaperilla. Paloittele suklaa kuumuutta kestävään kulhoon yhdessä kondensoidun maidon kanssa.


Kuumenna seosta hiljalleen vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon suola, pikakahvi ja puolet jauhetusta kahvista. Seos on valmista, kun sen koostumus muistuttaa pehmeää toffeeta. Kaada fudgeseos vuokaan ja tasoita. Ripottele pinnalle loput jauhetusta kahvista. Halutessasi voit rouhia pinnalle myös suklaata. Jos pinnalle tulevat koristeet ovat isokokoisia, kannattaa ne painella kevyesti kiinni.

Jäähdytä fudget jääkaapissa ja leikkaa paloiksi. Fudge kannattaa säilyttää vatsassa jääkaapissa suljetussa rasiassa.


Osa marjoista/pähkinöistä kannattaa sekoittaa seokseen ennen levittämistä ja osa jättää pinnalle koristeeksi
Olen tehnyt fudgeja muun muassa seuraavilla makuyhdistelmillä:

250 g valkosuklaata + noin 3 rkl pakastekuivattuja marjoja
300 g maitosuklaata + ½ dl Marianne Crushia
250 g valkosuklaata + 3 tl lakritsijauhetta
250 g vadelma-valkosuklaata (Pirkka)

Tekstiä päivitetty ja selkiytetty 9.12.2017

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall