perjantai 6. tammikuuta 2017

Pikainen misoramen

Ramenkeitto on japanilainen (alunperin kiinalainen) nuudeliruoka, joka valmistetaan yleensä possusta, broilerista tai tofusta. Keitto maustetaan tavallisimmin soijalla tai misotahnalla. Tein keittoa ensimmäisen kerran tällä viikolla ja olin tyytyväinen lopputulokseen. Välillä uusien ruokien kokeilu kannattaa ja lopputulos onnistuu hyvin. Toisinaan niin saattaa käydä, vaikka onkin maanantai :)

Inspiraatio keittoon syntyi, kun sain paketillisen ramen-nuudeleita. Keitolle löytyy ohjeita yhtä monta kuin on tekijöitäkin, joten varianssia oli paljon. Monessa itse keitto on tehty hitaasti kasviksia ja lihaa keittämällä, mutta oli myös tällaisia vastaavia laiskan tai kiireisen kokin pikaisia keittoja. Liemi syntyy liemikuutiosta, misotahnasta (saa isoista marketeista ja aasialaisista kaupoista) ja inkivääristä. Proteiiniksi valitsin tofun. Kasvisten pilkkomiseen kuluu hetki aikaa, mutta ne voi hyvin valmistella etukäteen jääkaappiin odottamaan.

misoramen

Ramen-keitto

kahdelle

100 g ramen-nuudeleita
noin 150 g tofua
2 porkkanaa
1 pieni suippopaprika
1 valkosipulin kynsi
2 kevätsipulia
½ chili
2 cm pätkä inkivääriä
2 rkl misotahnaa
1½ rkl kanaliemifondia tai 1 kanaliemikuutio
6 dl vettä
(100 g siitakesieniä)

Kuori porkkanat ja pilko ohuiksi tikuiksi. Poista suippopaprikasta siemenet ja viipaloi saman kokoisiksi kuin porkkana. Kuori ja hienonna valkosipuli ja viipaloi inkivääri. Kuivaa tofua hiukan talouspaperilla ja kuutioi noin arpakuution kokoisiksi paloiksi. Viipaloi chili ja kevätsipuli ohuiksi renkaiksi. Poista halutessasi chilistä siemenet.

Tee ramen: mittaa kattilaan vesi, liemikuutio, misotahna sekä inkivääri. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Laita sillä välin nuudelivesi kiehumaan. Paista tofu pannulla pienessä määrässä öljyä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Siirrä tofut lautaselle odottamaan. Wokkaa nopeasti porkkanat, paprika ja valkosipuli. Laita kypsät kasvikset lautaselle odottamaan.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä muutama minuutti. Laita nuudelit lautaselle tofun ja kasvisten viereen ja ripottele päälle kevätsipuli ja chili. Annostele päälle kiehuva keitto.

miso ramen

En syö sieniä, joten en käyttänyt niitä tässä. Ne oli kuitenkin mainittu useissa ohjeissa, joten sopinevat keittoon. Jos päädyt käyttämään niitä, suosittelen valmistamaan ne pakkauksen ohjeen mukaan, yleensä pikaisesti paistamalla. Käytin Santa Marian ramen-nuudeleita, joiden sanotaan olevan ohuempia ja säilyttävän koostumuksen kuumassa keitossa. Lupaus täyttyi, eikä nuudeleista tullut limaista klönttiä keiton seassa.

Ei tämä välttämättä ollut oikeaoppinen ramen-keitto,  mutta niin kauan kun en ole aitoa versiota kokeillut, tyydyn toteamaan, että kyseessä on ainakin ehdottomasti kaunein ruoka, joka meidän ruokapöydästä on yhtenäkään maanantaina löytynyt.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall