sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Nimiäistarjoilut


Eilen juhlittiin kummipoikani nimiäisiä ja sain ilokseni osallistua tarjoiluiden suunnitteluun ja toteutukseen. Juhlien emännällä oli tarjoiluiden suhteen jo hyvin ajatuksia, joihin ideoin muutaman lisän. Tarjoiluista vastasi molemmat isoäidit, vauvan vanhemmat ja minä. Kakun oli valmistanut ystävä, ja ennen juhlia kuorrutin sen kermavaahdolla ja koristelin marjoilla, valkosuklaalla ja marengeilla.






Valmistelussa vastuulleni tulivat saaristolaisleipien
 leipominen ja juustokakkupurkit. Tein saaristolaisleivän hyvin perinteisellä, hyväksi havaitulla ohjeella. Leivän kanssa tarjoiltiin mummon graavaamaa lohta ja tilliä.

Saaristolaisleipä

3 leipää

1 litra piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
3 dl ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
3 dl olutmaltaita
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
½ dl siirappia
1½ dl vettä

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Kohota vedottomassa paikassa 1,5 tuntia. Voitele huolellisesti kolme 1,5 litran foliovuokaa, ja jaa taikina niihin.

Paista uunissa 175 asteessa kaksi tuntia. Paistoajan lopulla voitele leivät siirappi-vedellä. Leivät säilyvät hyvin huoneenlämmössä ja ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.



Juustokakut valmistin Pilttipurkkeihin - olihan kyseessä lapsen juhlapäivä. Näistä tuli kyllä todella söpöjä! Annoskakut ovat vähän tavallista juustokakkua persoonallisempia, ja niiden säilyttäminen jääkaapissa oli kakkua käytännöllisempää.


Rakastan juustokakkuja, mutta niiden tekemisestä tulee aina paljon tiskiä sulattamisesta, sekoittamisesta ja vatkaamisesta. Annoskokoisten kakkujen valmistaminen ei ollut juurikaan työläämpää kuin yhden ison kakun tekeminen ja tiskin määrä pysyi samana. Purkkien koristeluista huolehti juhlien emäntä ja yksinkertainen oli näissä kaunista.

Purkkien koristelu on helpompaa ennen täyttöä

Annoskokoiset juustokakut

14 annosta

175 g Digestive-keksejä
80 g voita
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä
1 limen kuori raastettuna
1-1½ rkl limen mehua 
(2 tl lemon curdia)

Murskaa Digestivet huolellisesti tehosekoittimella tai muovipussissa kaulimella. Sulata voi ja sekoita keksimurun sekaan. Lusikoi seos purkkien pohjalle pienellä lusikalla ja laita purkit jääkaappiin odottamaan.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa välillä sekoittaen. Laita liivatteet kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori tuorejuuston sekaan. Lisää lemon curd sekä sula suklaa ja sekoita hyvin käsivatkaimella. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. 

Purista limen mehu ja kuumenna mikrossa kiehuvaksi, noin 45 sekuntia. Puristele liivatteista vesi ja sekoita huolellisesti mehuun. Kaada mehu ohuena nauhana tuorejuustoseokseen ja sekoita samalla hyvin. Kääntele lopuksi varovaisesti kermavaahto seokseen. Täytä purkit pienellä lusikalla ja kopauta purkkeja pöytään, jotta seos tasoittuu.

Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään muutama tunti. Kakut säilyvät hyvin ainakin muutaman päivän, mutta koristelu kannattaa jättää tarjoiluhetkeen.


Lemon curd ei ole pakollinen ainesosa, mutta siitä tulee kivasti makua kakkuun. Sen voi korvata lisäämällä limen mehua ½ teelusikallista.

Juustokakut koristeltiin säilykemandariinilohkoilla, kermaruusukkeilla, valkosuklaapisaroilla ja pienillä fariinimarengeilla.


Fariinimarengit tein Dansukkerin ohjeella. Pursotin marengeista pienempiä, joten muutin myös paistoaikaa.

Fariinimarengit


2 valkuaista
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöisiä valkuaisia hetki ilman sokereita, lisää vähitellen sokerit ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa. Lisää perunajauhot ja leivinjauhe vatkauksen loppuvaiheessa.

Pursota marengit leivinpaperoidulle uunipellille. Kypsennä uunissa 100 asteessa noin 45 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpö 50 asteeseen ja anna olla vielä 15 minuuttia. Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua jälkilämmössä yön yli tai ainakin muutamia tunteja. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Ruoanlaitossa ja leivonnassa mukavinta on ihmisten reaktiot ja tunteiden herättäminen. Koko blogini ajatus valmiista pöydästä on juuri sitä. Herkut - suolaiset, makeat, terveellisen ja epäterveelliset - ovat aina ilahduttavia. Tuntuu hyvältä pystyä ruoan kautta osoittamaan rakkautta. Eilisestä mieleen jäi kiitollisuus kummiudesta, mutta myös vieraiden kauniit sanat. Erittäin onnistuneet pienen pojan ensimmäiset juhlat!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall