sunnuntai 22. tammikuuta 2017

FODMAP

Nyt kun iso osa lehdistä toitottaa tammikuun kunniaksi erilaisia dieettejä, niin avaan oman sanaisen arkkuni meidän ruokavaliosta. Luvassa ei ole juttua ajatuksella ”kesäkuntoon 2017” tai ”laihdu 5 kiloa päivässä: tarvitset vain saunan ja kelmua”. Ehei. Meillä noudatetaan FODMAP-ruokavaliota, jonka tarkoitus ei ole laihduttaa. Se on terveyttä tukeva ruokavalio, joka perustuu sanoihin, joita itse en koskaan muista: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Ruokavalion pohjatietona on, että osa hiilihydraateista imeytyy huonosti, jonka seurauksena ne fermentoituvat (käymisreaktio) suolistossa, mistä taas aiheutuu muun muassa vatsakipuja, turvotusta, närästystä ja muita ruoansulatusongelmia.

Sipulit ovat vältettävien listalla 

FODMAPin käyttö perustuu lyhyesti siihen, että alussa ruokavaliosta karsitaan suurin osa ongelmia tuottavista ruoka-aineista. Niitä pyritään palauttamaan käyttöön kuitenkin mahdollisimman paljon, koska tarkoitus ei ole elää pelkällä riisillä ja banaanilla, vaan tavoitteena on syödä mahdollisimman monipuolisesti.Kerronpa lyhyesti taustan siitä, miten tähän tilanteeseen päädyttiin. Puolisoni vatsa alkoi oireilla erilaisilla tavoilla noin vuonna 2015. Alussa vaivat olivat siedettäviä ja teimme poissulkevia kokeiluja, joiden aikana ruoka oli välillä laktoositonta ja välillä gluteenitonta. Kummastakaan ei ollut merkittävää hyötyä. Syksyllä 2015 vatsakivut johtivat umpisuolen poistoon, lääkärin sanoilla ”oli se ehkä vähän tulehtunut”. Oireilu pahentui keväällä 2016 ja seurasi lääkärikäyntejä julkisella ja yksityisellä. Lääkärikuntaan se enempää puuttumatta totean, että vaikka suomalainen terveydenhuolto onkin keskimäärin hyvää, ei lääkäreiltä tunnu saavan vatsaoireisiin kovin helposti muuta kommenttia kuin ”ne ovat yleisiä vaivoja”. Lopulta lääkäristä kuitenkin saatiin yleispätevä diagnoosi. Yhdeksi mahdolliseksi avuksi ehdotettiin muun muassa FODMAPia. Lisätietoja diagnoosista voin tarvittaessa kertoa sähköpostilla.Kuva täältä

Alussa ruokavalion ymmärtäminen tuntui mahdottomalta, ja koostin kännykään listan mitä voi ja mitä ei voi käyttää. Olen aiemminkin todennut tekeväni ruoat itse ja sitä kautta ruokavalio ja ruokien suunnittelu luonnollisesti koskee minuakin. FODMAP tuntui mahdottomalta ymmärtää, koska esimerkiksi tomaattipyree on sallittu, mutta paseerattu tomaatti ei.

Nykyisin FODMAP näyttäytyy meillä pääasiassa niin, että tavalliset sipulit ja valkosipuli ovat pahimpia oireiden aiheuttajia, joten lopetin niiden käytön. Hedelmistä ruokavalio on meillä poissulkenut siemenelliset vaihtoehdot, kuten omenan, mangon ja persikan, useita meloneja sekä viinirypäleet. Maitotuotteiden kanssa käytössä on maidottomat, pääasiassa kauramaito ja – jogurtti. Viljoja on suurin osa käytössä, esimerkiksi leivonnassa, mutta ruistuotteet poistuivat listalta. Kauraleipä on kuitenkin toiminut hyvin ja ehdoton suosikki on Lidlin paistopisteen kaurasydän.

Nyt kun ruokavalio on suurimmalta osin ollut käytössä reilun puolen vuoden ajan, voin alkaa todeta, että tilanne on parempi, ja jokseenkin hallinnassa. Tällä hetkellä voin esimerkiksi tehdä pinaattikeittoa laktoosittomaan maitoon, kunhan se ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon. Kun ruokailu pääasiassa on kunnossa, sietää vatsa paremmin poikkeuksia ja jopa pieniä määriä sipulia esimerkiksi ravintolaruoassa. 

Olen monesti lukenut, että yhden ihmisen vatsaongelmat ovat yleensä koko lähipiirin vaiva, ja allekirjoitan väitteen täysin. Kun toinen on väsynyt, huonovointinen ja sen vuoksi (kaikella rakkaudella) myös äkäinen, on elo välillä harmittavaa. Väsymys taisikin olla yksi suurimmista lääkäriin ajaneista oireista ja kilpirauhasen, helikobakteerin ja muutaman muun mahdollisen taudin poissulkemisen jälkeen palaset yhdistyivät vatsaan.


Kuva täältä
Suurin osa sitruksista on sallittuja 

Yleensä vatsaoireiden kanssa auttaa aika. Ei siis pelkkä sohvalla makaaminen ja katon tuijottelu, vaan muutokset tapahtuvat hitaasti. Samojen mystisten oireiden kanssa taisteleville voisin sanoa, että taistelu on sen arvoista ja toivottavasti FODMAPista on apua. Suolisto on niin suuri alue, että sen hyvinvointi vaikuttaa kaikkeen ja hyvinvoinnin ylläpito kannattaa. 

Hiukan myöhemmin voisin kirjata ylös mitä hyvää ruokavalio on päivittäiseen ruokailuun tuonut ja vinkata muutaman kirjan, jotka ruoanlaittajana koin hyviksi.

Huom! Tämä on kaikki kokemukseen perustuvaa, ei tietellistä faktaa.

Edit. Muokattu kirjoitusta hedelmien osalta 23.8.2017.

4 kommenttia

 1. Hei! Olen itse saanut IBS-diagnoosin hiljattain, mutta aloitin FODMAP-ruokavalion noudattamisen jo yli vuosi sitten. Kirjoituksesi kuvaa minusta FODMAP-ruokavaliota muuten hyvin, mutta hedelmä-kohdassa huomioni kiinnittyi. FODMAP-ruokavalio sallii meloneista käsittääkseni kaikki muut paitsi vesimelonin. Lisäksi viinirypäleet ovat sallittujen listalla. Suosittelen lämpimästi Monashin yliopiston FODMAP-sovellusta. Kyseinen tutkimuslaitos on käsittääkseni eniten maailmassa tutkinut ja testannut ruoka-aineiden FODMAP-pitoisuuksia. Heillä on myös verkkosivut, joista voi tarkistella eri ruokia. Sovellus maksaa muutaman euron, mutta suosittelen lämpimästi! Helpottaa kummasti ravintolakäyntejä ja kauppareissuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kattavasta kommentista! Hyviä huomioita nuo melonit ja viinirypäleet. Totta on, että vesimelonia lukuunottamatta muut sopivat, ja viinirypäleetkin näyttävät olevan rajoitettavien listalla, eli niitä voi syödä muutamia kappaleita. Saatoin kirjoittaessa eksyä ajattelemaan asiaa siltä kannalta mitä meillä on jäänyt pois käytöstä.

   FODMAP-sovelluksesta luinkin juuri Superhyvää suolistolle –kirjasta. Sovellus kuulostaa kattavalta, ja muistaakseni sen luvataan päivittyvänkin hyvin. Kun FODMAP tuli meillä ajankohtaiseksi, tein OneDriveen excel-listan sallituista ja kielletyistä ruoista, ja kaupassa sitten tarkistelin onko karpalo ok ja kumpi oli sallittu, smetana vai crème fraîche. Sovellus tekee siitä varmasti hiukan helpompaa, eli täytyykin ladata käyttöön! Toivottavasti olet saanut FODMAPista apua :)

   Poista
 2. meilläkin vaimo oli 6 v takaperin tiukka fodmap ruokavalio yli vuoden. Nyt vain kahta erilaista maitohappobakteeria molempia 1 aamuin ja illalla, piparminttukapseleita ja kalaöljykapseleita. Toki vaimo omenaa, sipulia, kurkkua, ruista välttää kotiruoassa, kuten koko ysteiselämämme ajan 47 vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa vaimollasi sitten hyvä tilanne, kun noin vähillä lääkkeillä selviää. Ja onneksi hän on löytänyt omat vältettävät ruoat :)

   Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall