Mämmisämpylöiden ohje on muokattu tästä helposti onnistuvien sämpylöiden luotto-ohjeestani. Mämmin hyvä kuitupitoisuus ja kivan maltainen maku sopii leivontaan loistavasti. Jauhoina käytin vehnä- ja spelttijauhoja, mutta sämpyläjauhot sopivat varmasti myös.
Vinkki: voit korvata tuorehiivan 1 pussillisella (11 g) kuivahiivaa. Lämmitä tällöin mämmi, vesi ja maito 42-asteiseksi, ja sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon.
Mämmisämpylät
12-14 kappaletta2 dl mämmiä
4½ dl vettä
1 dl maitoa
25 g (½ pkt) tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl spelttijauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja
Sekoita mämmi, vesi ja maito keskenään, ja lämmitä mikrossa kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää sokeri sekä suola. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää sitten jauhot muutamassa erässä, ja sekoita löysäksi taikinaksi.
Taikinan koostumus on hyvä kun se lähes irtoaa käsistä. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa 2 tuntia.
Kuumenna uuni 240−250 asteeseen. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Ripottele päälle pari ruokalusikallista jauhoja ja muotoile taikinasta tanko. Leikkaa tanko 12-14 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia. Nosta sämpylät pellille ja paista niitä noin 20 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti