perjantai 24. huhtikuuta 2020

Vegaaninen Härkiskäristys

Poronkäristys on super hyvää, mutta sitä tulee tehtyä kovin harvoin. Koen sen valmistamisen jotenkin vaivalloiseksi, vaikka ei se sitä oikeastaan ole. Toisaalta poro - tai esimerkiksi saksanhirvi - on melko hintavaa, ja siksi herkkukäristykset valmistuvat keittiössäni melko harvoin.

Mikä avuksi kun käristystä sitten kuitenkin tekisi mieli? Porottoman käristyksen ohjeita löytyy netistä useita, mutta vastaan tulleissa ohjeissa on valtaosassa käytetty Nyhtökauraa. Sen maku ja koostumus ei ole saaneet minua puolelleen, enkä ole niitä muutamia kertoja lukuun ottamatta käyttänyt. Niinpä en ole tullut kokeilleeksi käristyksen valmistamista siitä. Sitten markkinoille tuli Härkis-muru (aiemmin Beanit-tuotenimellä), ja se vei minut mennessään. Koostumus on hyvällä tavalla lihainen ja maku sopivan mieto.

Härkis-murusta tulee erittäin hyvää vegaanista käristystä! En ole vegaani, mutta syön paljon kasvisruokaa. Käytän myös maitotuotteiden tilalla kasviversioita, ja niiden nimeämiskäytännöt ovatkin tulleet tutuiksi. Niinpä olen törmännyt vuustoon (vegaaninen juusto), gurttiin (maidoton jogurtti) ja niin edelleen. Siksi nimesin tämän ruoan leikkisästi voronväristykseksi, eli vegaaniseksi poronkäristykseksi :)

Tumma olut sopii käristykseen hyvin, ja tuo siihen hyvän maun. Oluet ovat lähtökohtaisesti aina vegaanisia, ja näin ollen tämä käristys sopii myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

poroton käristys
Beanit-käristys poroton käristys

Härkiskäristys

5 annosta

2 rs (á 250 g) Härkis-murua (maustamaton)
2-3 kevätsipulia 
tai 1 keltasipuli
2 rkl öljyä
½ dl vettä
3,3-4 dl tummaa olutta
1 kasvisliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
mustapippuria

Leikkaa Härkis-muru tarvittaessa saksilla pieneksi. Hienonna sipulit.

Kuumenna pannu ja lisää siihen öljy. Paista Härkis-murua muutama minuutti, kunnes ne ovat ruskistuneet. Lisää sipuli ja paista vielä noin minuutti.

Lisää pannulle vesi, olut, kasvisliemikuutio ja mustapippuria. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Nauti perunamuusin ja puolukoiden kera.

härkäpapukäristys vegaaninen poronkäristys

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall