keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Mämmi-juustokakku

Pääsiäinen lähestyy, ja on aika jakaa lisää inspiraatiota pääsiäisleivontaan. Tämän vuoden pääsiäisleivonta on ollut vain makeaa, ja siksi jaan poikkeuksellisesti kaksi makeaa peräkkäin. Viime viikon Mignonpiirakka valmistuu helposti ja nopeasti. Tämän päivän kakku vaatii hiukan enemmän aikaa ja vaivaa, mutta hankala se ei kuitenkaan ole.

Inspiraatio tähän kakkuun tuli mämmin tavanomaisesti tarjoilusta: mämmiä ja kermaa tai vaniljakastiketta. Niinpä tein kakun pohjaksi mutakakun, johon tulee mämmiä. Päälle tulee vaniljalla maustettu kermainen hyydytetty tuorejuustokerros.

Lopputulos oli hiukan yllättävä, mutta erittäin toimiva. Mämmimutakakun tuoksu oli melko voimakas, ja koska tiesin mitä kakussa on, erotin siitä mämmin maltaisuuden. En usko, että kakun syöjät olisivat arvanneet sen sisältävän mämmiä, jos en olisi sitä kertonut. Mämmi toi kakkuun maltaisuutta ja täyteläisyyttä, ja suklaa sopii yllättävän hyvin yhteen mämmin kanssa.

Mämmi jakaa ulkonäkönsä ja hiukan erikoisen makunsa vuoksi mielipiteitä. En syö sitä itsekään sellaisenaan, mutta leivonnassa se on osoittautunut kivan kuitupitoiseksi ja helposti käytettäväksi lisäksi. Mielestäni Kymppi Mämmi on ainoa oikea mämmi, enkä ole tainnut muita koskaan maistaakaan. Mämmien sokeripitoisuudessa on samalla valmistajallakin kuitenkin eroa. Perinteisessä Kymppi Mämmissä on 10 % sokeria, ja Luomumämmissä vain 2 %. Voit siis hiukan säädellä kakun makeutta mämmiä vaihtelemalla. Suklaana käytin Pandan tummaa suklaata, mutta tummempikin sopii hyvin.

mämmikakku mutakakku juustokakku
mämmimutakakku

Mämmi-juustokakku

noin 10-12 hengelle

mämmi-mutakakkupohja:
200 g tummaa suklaata (väh. 50%)
100 g voita
2 kananmunaa
250 g mämmiä

tuorejuustotäyte:
5 kpl liivatetta
2 rkl vettä
350 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g kreikkalaista jogurttia
2 dl kuohukermaa
1¼ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sulata suklaa ja voi miedolla lämmöllä mikrossa tai kattilassa liedellä. Sekoita ja anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa munat yksitellen suklaaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi mämmi ja sekoita hyvin. Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun 24 cm irtopohjavuokaan.

Paista kakkua 200 asteessa 20 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä kosteaksi. Anna jäähtyä hyvin, mielellään useampi tunti.

Nosta kakkupohja vuoasta ja pese vuoka. Näin lopputuloksesta tulee siistimpi. Vuoraa se sitten uudella leivinpaperilla ja aseta pohja takaisin vuokaan.

Tee sitten tuorejuustotäyte. Turvota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuutin ajan.
Sekoita tuorejuusto, jogurtti, sokeri sekä vaniljasokeri hyvin sekaisin. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita yksitellen veteen. Anna jäähtyä hetki. Lisää sitten liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita huolellisesti. Kääntele lopuksi varovasti joukkoon kermavaahto.

Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. Tasoita pinta ja kopauta vuokaa pöytään muutaman kerran pöytää vasten. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.

Koristele hyytynyt kakku mieleisilläsi koristeilla.

mämmikakku

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall