tiistai 18. helmikuuta 2020

Ohrapuuro hiutaleista ja mansikka-chiahillo

Olin muutama vuosi sitten töissä yrityksessä, jonka henkilöstöravintolassa myytiin aamuisin puuroa. Torstaisin (muistaakseni) oli usein tarjolla ohrapuuroa, jota maistoin vasta silloin ensimmäisen kerran. Puuro oli sellaista ihanan kermaista, jota oli haudutettu pitkään. Miten sellaista saisi kotioloissa? Laiskana ihmisenä ei mitenkään, ajattelin. Sitten kaupassa tuli vastaan ohrahiutaleet, jotka toivat onnen pilkahduksen.

Ohrahiutaleista puuro valmistuu 10 minuutissa. Puuroa keitetään noin 3-5 minuuttia, jonka jälkeen hiutaleet vaativat oman kokemukseni mukaan muutamia minuutteja kannen alla hauduttamista, jotta puurosta tulee pehmeää. Lisäsin puuron öljyä tuomaan hyviä rasvoja ja kermaista lopputulosta. Ohrahiutalepuurosta tuli hyvää, ja se kaipaakin enää seurakseen lisukkeita.

Haudutetun ohrapuuron kanssa söin monesti joko mansikoita tai kanelia, sokeria ja chian siemeniä. Näistä jatkojalostui ajatus mansikka-chiahillosta. Olen vuosien aikana törmännyt satunnaisia kertoja chian siemenillä hyydytettäviin hilloihin, mutta syystä tai toisesta en ole tullut testanneeksi sellaista. Idea niissä on siis se, että marjat yhdistetään chian siemeniin, jotka tekevät soseesta hillomaisen. Chian siemenillä hyydytetty hillo ei tarvitse hillo- tai hyytelösokeria, ja näin ollen sen maku syntyy vain marjoista. Halutessaan hillon voi toki makeuttaa, mutta mansikoista tehtynä hillo ainakin oli juuri sopivan makeaa.

Mansikka-chiahilloa tuli tällä ohjeella 250 grammaa, eli noin 2,5 desilitraa. Koko tässä määrässä on 182 kilokaloria. Lisättyä sokeria ei ole yhtään. Vertasin chiahillon sisältöä kaupan valmiiseen hilloon, jossa on 250 gramman purkissa 474 kcal, ja sokeria 110 grammaa. Ero on siis melkoinen! 100 grammaa kaupan valmista hilloa sisälsi myös vain 41 grammaa mansikkaa, kun taas itse tehdyssä hillossa on 100 grammassa noin 90 grammaa mansikoita.

ohrapuuro hiutaleista

ohrahiutalepuuro

Ohrahiutalepuuro

1 annos

1 dl ohrahiutaleita
2½ dl kaurajuomaa
2 tl öljyä
½ tl suolaa

Lisäksi:
noin 10 (pakaste)mansikkaa

Mittaa kattilaan kaurajuoma ja ohrahiutaleet. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan, noin kolme minuuttia. Lisää sitten öljy ja suola, ota kattila pois liedeltä ja anna puuron hautua kannen alla muutama minuutti.

Annostele puuron päälle 2 ruokalusikallista mansikka-chiahilloa ja noin 10 kappaletta (40 grammaa) (pakaste)mansikoita.

mansikkahillo chiahillo sokeriton hillo

Mansikka-chiahillo


200 g pakastemansikoita
½ dl vettä
2 rkl chian siemeniä

Sulata pakastemansikat. Lisää mansikoiden joukkoon vesi, ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää chian siemenet ja sekoita tasaiseksi. Sekoita hilloa toisen kerran noin 15 minuutin kuluttua, ja laita se sitten tekeytymään jääkaappiin yön ajaksi.

Hillo säilyy noin viikon ajan.

Ravintosisältö

(sis. puuro, 2 rkl hilloa ja 40 g mansikoita):

402,6,9 kcal
8,5 g proteiinia
46,3 g hiilihydraattia
10,8 g ravintokuitua

Aiemmat puurokuukauden puurot:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall