tiistai 11. helmikuuta 2020

Kaurainen vispipuuro

Vispipuuro tuo kivaa vaihtelua perinteisille lämpimille puuroille. Helppo tapa saada vispipuuroon vaihtelua on vaihtaa vaaleat mannasuurimot tummiin tai speltistä tehtyihin. Vispipuuron voi kuitenkin tehdä myös kauraleseistä. Kauraleseistä tehty puuro valmistuu lähes yhtä nopeasti kuin mannasuurimoista tehty, ja puuro maistuu todella paljon samalta kuin mannasuurimoista tehtynä. Gluteenittomista leseistä tehtynä puuro sopii myös vaihtoehdoksi keliaakikoille tai gluteenia vältteleville.

Kauraleseen puolesta puhuu moni tekijä:
”Muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaurassa on enemmän proteiinia ja rautaa. Kauran kokonaisrasvan määrä on suurempi, mutta suurin osa kauran rasvasta on pehmeää, terveydelle edullisempaa rasvaa. Kauran proteiinikoostumus on erilainen kuin muissa kotimaisissa viljoissa, ja kauran kuidut parantavat vatsan ja suoliston toimintaa.” Lähde: Sydänliitto
Mannasuurimoihin verrattuna kauraleseissä on enemmän kuitua (mannasuurimo 4 g, kauralese 12 g) ja enemmän proteiinia (mannasuurimo 11 g, kauralese 16 g). Kuidun saantisuositus on 25-35 grammaa per päivä, ja annoksesta vispipuuroa saa noin kolmanneksen päivän kuidusta.

(Kaura)vispipuuroon kannattaa ehdottomasti käyttää marjat kokonaisina. Osa vispipuuro-ohjeista neuvoo siivilöimään marjat pois keittämisen jälkeen, mutta näin tehtynä marjojen hyvät kuidut jäävät käyttämättä. Kauraleseen rakenne on hiukan erilainen kuin mannasuurimoiden, joten marjojen kuoret eivät juuri näy tai tunnu puurossa. Olen testannut kauravispipuuroa sekä vadelmista että mustikoista tehtynä, ja molemmat sopivat puuroon mainiosti. Keitetyn marjan kuori hajoaa puuroa vatkatessa hyvin.

Vaaleanpunertava vadelmavispipuuro sopii mainiosti esimerkiksi ystävänpäivänä rakkaalle sänkyyn kannettuna aamiaisena. Voit valmistaa puuron hyvissä ajoin jo edellisenä päivänä, ja aamulle jää vain tarjoilu ja nauttiminen.

vadelmavispipuuro
kauravispipuuro

Kauravispipuuro

4 annosta

1 l vettä
200 g pakastevadelmia tai -mustikoita
2½ dl kauralesettä (tarvittaessa gluteeniton)
½ tl suolaa
½ dl sokeria

Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kauraleseet hyvin sekoittaen. Anna puuron kiehua hiljalleen noin 10 minuutin ajan ja sekoita välillä. Lisää kypsän puuron joukkoon suola.

Kauraleseistä tehty puuro ei vatkaudu aivan yhtä ilmavaksi kuin mannasuurimoista tehty, joten jäähdytä se hyvin ennen vatkaamista.

Lisä puuroon sokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Tarjoile maidon kanssa.

Gluteeniton vispipuuro

Ravintosisältö (vadelmilla laskettuna) per 1 annos:

202 kcal
6,8 g proteiinia
32,2 g hiilihydraattia
7,5 g ravintokuitua

Puuron kanssa nautittu 1 desilitra kevytmaitoa tai kaurajuomaa nostaa kalorimäärää noin 40-46 kcal.

Aiemmat puurokuukauden puurot:

2 kommenttia

  1. Pitääkö nuo ravintoarvot paikkansa, vai tuliko pilkkuvirhe? Puuroannoksessa ison pizzan hiilarit, niissähän on yleensä satakunta HH???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kun huomasit. Olin tosiaan merkinnyt luvut väärin, ja kyseessä oli hiilareiden kohdalla koko 4 annoksen hiilarimäärä. Luvut on nyt korjattu :)

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall