tiistai 25. helmikuuta 2020

Kvinoahiutalepuuro

Puurokuukausi lähestyy loppuaan, ja on kuukauden viimeisen puuron aika. Neljäs puuro on luontaisesti gluteeniton, proteiinipitoinen ja monelle varmasti hiukan tuntemattomampi kvinoapuuro. Kvinoapuuron voi valmistaa kokonaisesta kvinoasta tai hiutaleista, ja se sopii yleensä myös FODMAP-ruokavaliota noudattaville.

Tein puuron hiutaleista (käytin näitä Foodinin hiutaleita), hiukan samasta syystä kuin ohrahiutalepuuron. Kvinoahiutalepuuro valmistuu noin 5 minuutissa, kun kokonaisista kvinoan siemenistä tehtynä puuron saaminen puuromaiseksi kestää eri ohjeista riippuen 15-40 minuuttia. Olen kokeillut puuroa molemmista vaihtoehdoista, ja pidän enemmän hiutaleista tehdyn puuron pehmeästä koostumuksesta (ja nopeudesta!).

Miksi kvinoaa kannattaisi sitten kokeilla? Kvinoassa on muun muassa 14% proteiinia, ja kasviproteiinina se on helposti sulavaa. Lisäksi kvinoan sisältämät rasvahapot lisäävät hyvän kolesterolin (HDL-kolesterolin) määrää, ja ne vähentävät sen sijaan huonon kolesterolin (LDL-kolesterolin) määrää. Lähde: Askel terveyteen Ennen kaikkea suosittelen kokeilemaan kvinoapuuroa vaihtelun vuoksi. Ravintoarvoiltaan kvinoahiutaleet ovat melko lähellä kaurahiutaleita, mutta vaihtelu virkistää.

Kvinoassa on miedon pähkinäinen maku. Pähkinäisyyttä korostaakseni tarjoilin puuron kanssa mantelilastuja. Maustoin puuron kardemummalla, joka sopii mainiosti yhteen mustikoiden kanssa. Tiesitkö muuten, että kardemumma muun muassa rauhoittaa vatsaa, eliminoi haitallisia bakteereja ja alentaa kolesterolia. Kardemumma saattaa myös poistaa turvotusta. Sitä kannattaa siis kokeilla muussakin kuin pullataikinassa :)

Keitin kvinoahiutalepuuron kaurajuomaan, mutta voit käyttää myös tavallista maitoa. Ravintoarvoiltaan kevytmaito ja kaurajuoma ovat melko lähellä toisiaan, ja puurosta tulee hyvää molempiin tehtynä.

kvinoapuuro
kvinoapuuro

Kvinoahiutalepuuro

1 annos

1 dl kvinoahiutaleita
2 dl kaurajuomaa
1-1½ dl vettä
½ tl suolaa
½ tl kardemummaa

Lisäksi:
1 dl mustikoita
1 rkl mantelilastuja tai –rouhetta

Mittaa kattilaan kvinoahiutaleet, kaurajuoma (tai maito) ja vesi. Keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, ja lisää tarvittaessa vettä jos puuro kiinteytyy liian nopeasti. Mausta puuro suolalla ja kardemummalla.

Tarjoile puuron kanssa mustikoita ja mantelilastuja tai –rouhetta. Pakastemustikat sulavat nopeasti kuuman puuron päälle kaadettuna, eli niitä ei tarvitse erikseen sulattaa.

kvinoapuuro
puuro kvinoasta

Ravintosisältö:

(sis. puuro, 1 dl mustikoita, 1 rkl mantelia)
331 kcal
10,1 g proteiinia
46,1 g hiilihydraattia
7,5 g ravintokuitua

Aiemmat puurokuukauden puurot: 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall