maanantai 9. syyskuuta 2019

Hävikistä herkuksi, osa 2

Tänään alkoi 7. valtakunnallinen hävikkiviikko. Hävikkiviikko saattaa hukkua kaikkien erilaisten teemaviikkojen viidakkoon, vaikka sen merkitys onkin suuri. Ruokahävikki on sekä turhaa, että epäekologista. Tänä vuonna teemana onkin ruokahävikin ilmastovaikutukset.
Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, sillä ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.
Olen kirjoittanut blogissa hävikin torjumisesta aiemminkin, ja jakanut erilaisia reseptejä aihetta sivuten. En koe olevani loistavalla tasolla hävikin minimoimisessa, mutta melko hyvällä kuitenkin. Suunnitelmallisuus on edelleen paras neuvoni. Toisinaan kuitenkin hävikkiä uhkaa syntyä, ja silloin parasta on jatkojalostaminen. Alla muutama pikkuvinkki. Aiemmat vinkit löydät täältä.

Smoothie nahistuneista vihanneksista


Suomalaiset ostavat vuodessa keskimäärin 54 kilon hedelmiä, ja niistä roskiin päätyy 10 %. Mitäpä jos pelastaisit korin tai vihanneslokeron nurkkaan nahistuneet hedelmät ja vihannekset smoothieen? Smoothieen sopii oikeastaan mikä vain. Suunmyötäinen smoothie syntyy, kun valitset joukkoon jotakin makeaa.

En käytä valmiita ohjeita, mutta perus smoothieni on yleensä seuraava:
1 banaani, 1 annos (noin 150 g) pakastemarjoja, ½ dl kaurahiutaleita tai leseitä, kauramaitoa ja vettä. Tämän lisäksi käytän monesti inkivääriä, soijajogurttia tai Go On –valmistetta sekä vaihtelevasti hedelmiä.

Banaani tuo smoothieen makeutta ja hyvän koostumuksen. Lisään joukkoon aina jotakin kuitupitoista, eli yleensä kaurahiutaleita tai –leseitä. Nesteenä käytän sekä kauramaitoa että vettä. Voit hyvin lisätä makusi mukaan esimerkiksi mehua, maitoa tai vaikkapa vichyä – sekin toimii hyvin.

Hävikkismoothie:

2 annosta

1 banaani
1-2 (nahistunutta) porkkanaa
200 g pakastevadelmia tai -mansikoita
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kauramaitoa
2-2 ½ dl vettä



Raasta porkkana(t) hienoksi. Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa nestettä.

Kesäkurpitsan höttöistä keskustaa jää yleensä yli, kun teen kesäkurpitsalasagnea. Käytän nekin smoothien joukkoon, sillä vaikka pehmeä keskusta ei sovi lasagnen rakenteeseen, on se kuitenkin varsin käyttökelpoista ruokaa. Kesäkurpitsan maku on todella mieto, eikä se maistu smoothiessa. Lisäksi blenderiin voi heittää esimerkiksi kukkakaalia, salaatteja, kurkkua...

Viinin pakastaminen


Jäikö pullon tai viinipakkauksen pohjalle pieni määrä viiniä, jota ei tee mieli juoda? Pakasta se! Kaada ylijäämäviini jääpalapussiin tai –muottiin. Pakasta, ja käytä myöhemmin. Valkoviini sopii erinomaisesti risottoon, ja punaviinillä saa lisämakua esimerkiksi tomaattisiin kastikkeisiin. Miksipä et tekisi herkullista burgundinpataa, tai sujauta muutama maustamaan vaikka chili sin carnea. Viini säilyy pakastettuna ainakin muutaman kuukauden. Alkoholin vuoksi viini ei jäädy niin kiinteäksi kuin vesi, ja se sulaakin kuuman ruoan joukkoon nopeasti.


Kahvinpurut


Seuraava vinkki ei ole varsinaisesti syötävää, eli ei suoranainen hävikkiherkku. Moni suomalainen juo kuitenkin kahvia suuria määriä, ja heittää purut sen jälkeen roskiin. (Muistathan muuten, että suodatinpussi ja purut kuuluvat biojätteeseen!) Kahvinpuruja voi kuitenkin hyödyntää ihon kuorintaan.

Kuorin itse ihoa pelkillä kosteilla puruilla, mutta joissakin ohjeissa neuvotaan yhdistämään purut öljyyn. Mielestäni siitä tulee kuitenkin turhaa hävikkiä. Kahvi on öljypitoinen, ja liukuu kostealla iholla hyvin.

Kahvinpurut kuorivat ihoa erittäin hyvin, ja samalla saat nauttia ihanasta kahvin tuoksusta. Muista kosteuttaa iho hyvin kuorinnan jälkeen, ja saat nauttia pehmeästä lopputuloksesta pitkään.

pixabay.com

Muokkaa rohkeasti reseptejä!


- Pullataikinaan ei tarvitse kananmunaa
- Vehnäjauhoista osan voi yleensä vaihtaa muihin jauhoihin
- Valkoisen sokerin voi vaihtaa ruokosokeriin, tai esimerkiksi fariinisokeriin
- Tuorehiivan voi vaihtaa kuivahiivaan; 11 g kuivahiivaa vastaa 30 g tuorehiivaa
- Punaiset linssit voi korvata vihreillä, maitotuotteet kasviversioilla, kananmunat makeassa leivonnassa esimerkiksi omenasoseella

Mitä muita vinkkejä keksit?

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall