tiistai 22. lokakuuta 2019

Tonnikalapyörykät - helppo arkiruoka

Hävikintorjunta on minulle arkea. Vaikka vuotuinen hävikkiviikko oli ja meni, ei hävikkiä silti arjessani juuri synny. Hävikintorjunnan teemaan sopii loistavasti tänään tarjolla olevat tonnikalapyörykät. Tämä ohje on pysynyt vakiolistallani jo vuosia. Tonnikalapyörykät toimivat loistavasti lounaana, sillä niiden maku tai koostumus ei muutu säilytyksen myötä. Olen bongannut ohjeen alun perin Karkkipäivä-blogista, ja hän taas on bongannut ohjeen Alkon resepteistä.

Suurin yksittäinen hävikkiuhan alla oleva vihanneslaatikon uhri on minulla yrtit. Niitä jää usein yli, ja ne unohtuvat jääkaappiin nahistumaan. Nahistuvia yrttejä voi hyödyntää näissä pyöryköissä. Voit valita yrtin makusi ja jääkaappisi sisällön mukaan, mutta omat suosikkini ovat perinteinen tilli sekä monikäyttöiset persilja ja lehtipersilja. Yrttejä voi laittaa niin paljon kuin niitä löytyy, mutta pienikin oksa tuo jo hyvin makua. Vaihtoehtoisesti voit ripauttaa taikinan joukkoon myös kuivattuja yrttejä.

Ohjeen pinjansiemenet voi korvata esimerkiksi auringonkukan- tai kurpitsansiemenillä. Siementen tärkein ominaisuus on (ravintoarvojen lisäksi) niiden tuoma suutuntuma. Rapeat siemenet tekevät muuten melko pehmeille pyöryköille kivan purutuntuman. Juustoraasteena olen käyttänyt perinteistä valmista raastetta. Voit hyvin raastaa pyörykkätaikinaan myös kaapin perälle unohtuneet juustonkannikat.

Tällä kertaa pyöryköitä tehdessä huomasin, että korppujauhoja oli paketissa alle puoli desiä. Jatkoin niitä kauraleseillä, ja ne toimivat hyvin. Periaatteessa kananmunat ja tonnikala ovat siis ainoat raaka-aineet, joita ei voi korvata.

tonnikalapihvit
tonnikalapyörykät

Tonnikalapyörykät

noin 16 kpl

2 tlk tonnikalaa (hiutaleina)
2 kananmunaa
2 dl juustoraastetta
¾ dl korppujauhoja
2 rkl pinjansiemeniä
tuoreyrttejä
tai kuivattuja yrttejä
suolaa
mustapippuria

Valuta tonnikaloista vesi tai öljy pois. Sekoita joukkoon kevyesti vatkatut munat, korppujauhot, juustoraaste ja mausteet. Lisää rouhitut siemenet ja pieneksi silputut yrtit.

Muotoile seoksesta pyöryköitä. Taikina voi tuntua kostealta, mutta painelemalla pullista tiiviitä on ne kuitenkin helppo paistaa. Voit muotoilla taikinasta myös pihvejä.

Paista tonnikalapyöryköitä pannulla öljyssä keskilämmöllä. Kääntele pyöryköitä parin minuutin välein. Pyörykät ovat valmiita kun niiden kaikki sivut ovat paistuneet kauniin ruskeiksi.

Nauti salaatin, uunijuuresten tai vaikka pastan kanssa.

tonnikalapullat
tonnikalapullat

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall