Leipomiseen liittyi hassu huomio. Teen nykyisin kohtalaisen paljon ruokaa ja leivon töissä, joten kotona leipominen on jäänyt vähäiseksi. Ruokaa teen kyllä niin kuin aiemminkin, mutta leipominen on paljon aiempaa harvinaisempaa. Oli siis hassua ensimmäistä kertaa muuton jälkeen kaivaa esiin kipot, kupit ja kulhot ja ruveta töihin. Kivaa vaihtelua ainakin :)
Sitten asiaan. Mustikkatortun ohje oli tallentunut minulle Anna-lehden sivuilta. Muokkasin hiukan ohjetta, koska sokerin määrä tuntui todella suurelta. Alkuperäisen ohjeen mukaan piiraaseen tulisi 3,75 dl sokeria, eli tolkuttomasti. Vähensin sitä valmistaessani, mutta lopputulos oli silti todella makea. Syön kyllä karkkia ilman sokeriähkyä, mutta tässä sitä oli silti liikaa. Alla olevaan ohjeeseen olen vähentänyt sokeria entisestään, mutta lopputulos ei siltikään ole vähäsokerinen. Aina ei onneksi tarvitse ollakaan.
Mustikkapiirakan koostumus oli hyvä. Samantapainen suosikkini on sitruuna-marenkitorttu, jonka pohjan teen Digestive-kekseistä Tähän tuli murotaikinapohja, joka toimi oikein hyvin. Mustikoista tulee perunajauhojen kanssa samalla tavalla kiinteähkö täyte kuin mustikkakukossa. Rapeaksi paahtuva marenki sopii todella hyvin piirakan päälle. Alkuperäiseen ohjeeseen poiketen lisäsin marenkiin yhden valkuaisen. Piirakkaa tehdessä jää siis 1 ylimääräinen keltuainen, jonka voi käyttää vaikka munakkaan osana. Oikein toimiva ohje pienten muutosten jälkeen.


Mustikkapiirakka 2.0
6 annosta125 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
2 ½ dl vehnäjauhoja
tai 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 1 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
400 g mustikoita
0,75 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoja
Pinnalle:
3 valkuaista
1 dl sokeria
Ota voi huoneenlämpöön noin 15-20 minuuttia etukäteen.
Vatkaa voi ja sokerit sekaisin. Lisää keltuaiset yksitellen, ja sekoita huolellisesti. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää seos nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levähtää noin puoli tuntia jääkaapissa. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos piirakkapohjalle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Vatkaa sillä välin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa sokeri vähän kerrallaan.
Ota piirakka uunista ja levitä päälle marenki. Jatka paistamista vielä 5–6 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Tarjoile jäähtyneenä.


1 tl leivinjauhetta
Täyte:
400 g mustikoita
0,75 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoja
Pinnalle:
3 valkuaista
1 dl sokeria
Ota voi huoneenlämpöön noin 15-20 minuuttia etukäteen.
Vatkaa voi ja sokerit sekaisin. Lisää keltuaiset yksitellen, ja sekoita huolellisesti. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää seos nopeasti taikinaan. Kääri taikina kelmuun ja anna sen levähtää noin puoli tuntia jääkaapissa. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita mustikoiden joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada seos piirakkapohjalle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Vatkaa sillä välin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa sokeri vähän kerrallaan.
Ota piirakka uunista ja levitä päälle marenki. Jatka paistamista vielä 5–6 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Tarjoile jäähtyneenä.


Nam! Tulipas yllättäen nälkä kun luki blogin :)
VastaaPoistaKiva kuulla :) Sama reaktio on kyllä monesti itsellänikin. Etenkin tekstejä kirjoittaessa ja kuvia läpikäydessä tulee vesi kielelle :)
PoistaNäyttääpä tosi herkulliselta! :)
VastaaPoistaKiitos! Tämä oli kyllä todella hyvää :)
Poista