tiistai 26. maaliskuuta 2019

Maidoton pannukakku

Olen vähentänyt maidon käyttöä viimeisen vuoden aikana radikaalisti. En ole täysin maidoton, mutta käytän maitoa todella vähän. Kahvimaidon vaihdoin kauraversioon lopullisesti noin vuosi sitten, ja jo sitä ennen aloin käyttää tavallisen jogurtin tilalla soijajogurttia. Käytän leivonnassa voita ja leivän päällä Oivariinia - ja syön suklaata :) Mikään näistä ei kuitenkaan ole päivittäistä, joten kestän niistä seuraavat satunnaiset vatsakivut.

Pyrin siis maidottomuuteen, ja on ollut kiva huomata, että lehmänmaidon voi lähes kaikessa korvata tai jättää pois. K-ruoka -sivulla on rahkapannarin ohje, jota olen käyttänyt monesti. Jokin aika sitten tulin testanneeksi onnistuuko se maidottomasti, ja kyllähän se onnistuu! Maitorahkan tilalle tulee Alpron Greek Style -soijavalmistetta (entinen Alpro Go On), joka on runsasproteiininen rahkantyyppinen tuote.

Vähensin kokeilun aikana myös ohjeen sokerimäärää. Perinteiseen maitoon tehtyyn pannukakkuun ei tule juurikaan sokeria. Pannukakku on mielestäni parasta joko hillon tai marjojen kanssa, joten sokerille ei ole tarvetta. Täysin sokerittomana tämä voisi toimia myös suolaisten lisukkeiden kanssa. Vaihdan kokonaan tai korvaan yleensä edes osan vehnäjauhoista spelttijauhoilla. Rahkapannukakkuun ei tarvita vehnäjauhojen sitkoa, joten vaihdoin jauhoiksi pelkän speltin. Voit kuitenkin valita makuusi sopivat jauhot.

Arkiversiona pannukakku maistuu hyvältä marjojen kanssa. Marjoista suosikkini on mansikka, jonka makeus sopii erinomaisesti pannukakun kanssa. Luksusta arkeen saa mansikkahillolla, ja jos oikein villiksi tahtoo heittäytyä niin kermavaahdolla. Maidottoman vaahdon saa aikaan kaura- tai soijavispillä tai kookoskermalla. Kauravispeistä olen testannut Kaslink Aitoa, joka on erittäin hyvää. Se vaahtoutuu nopeasti, eikä siinä ole liian häiritsevää kauran sivumakua. Soijavispistä suosikkini on Alpro.

Kookoskermavaahtoa saa laitamalla kookoskerman jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Avaa kookosmaitopurkki ja kaavi paksu valkoinen aines kulhoon. (Hyödynnä kirkas neste esimerkiksi smoothien joukossa.) Vatkaa kookosmaitomassaa kulhossa, kunnes se notkistuu ja muuttuu kermavaahdon kaltaiseksi.

maidoton pannari
maidoton pannari Alpro Greek Style

Maidoton pannukakku

4 annosta

400 g Alpro Greek Style -soijaproteiinivalmistetta
5 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
½ tl suolaa

Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään vispilällä. Anna turvota noin 10 minuuttia.

Levitä taikina noin 30 x 25 cm kokoiseen uunivuokaan (tai ø 26 cm piirakkavuokaan) leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes pintaan on tullut hiukan väriä.

Tarjoa pannukakun kanssa esimerkiksi pakastemansikoita tai mansikkahilloa ja maidotonta kermavaahtoa.

Pannukakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän ajan, ja kestää hyvin pakastamista.

soijapannukakku Alpro soijavalmiste
rahkapannari Alpro Greek Style Go On

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall