Tartarkastikkeen ja hölskykurkut voi hyvin valmistaa etukäteen. Itse tein ne ilman erillistä maustumisaikaa, ja molemmat toimivat hyvin. Kesällä hölskykurkkuihin käytetään avomaankurkkua, mutta näin talvella tavallinen kurkku toimii myös mainiosti.
Hyvät vinkin lohen paistamiseen löytyy esimerkiksi Kotilieden sivuilta. Yksinkertaisuudessaan lohi paistetaan siis ensin nahkapuoli alaspäin, ja sitten vielä käännettynä. Paistoaika riippuu paistettavan kalan paksuudesta. Mausteiksi riittää suola ja mustapippuri.
Briossit ovat paljon voita sisältävä sämpylä tai leivonnainen. Hampurilaiseen ne kannattaa paahtaa kuumalla pannulla ilman rasvaa. Näin tartarkastike ei imeydy sämpylään ja tee siitä muhjuista. Minulla oli käytössä isosta briossista viipaloidut leivät, jotka paahdoin molemmilta puolilta. Sämpylään riittää vain leikkauspinnan paahtaminen, ja oikomalla tehdessä riittää, kun paahtaa vain alapinnan.
Herkuttele pelkällä hampurilaisella, tai tarjoile lisukkeena esimerkiksi bataattiranskalaisia tai coleslaw-salaattia.
Lohihampurilaiset
neljälle400 g lohta
voita tai öljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria
4 briossisämpylää tai 8 viipaletta briossia
tartarkastiketta (ohje alla)
hölskykurkkuja (ohje alla)
Nypi kalasta ruodot ja kuivaa nahkapuoli talouspaperilla. Mausta kala suolalla ja mustapippurilla. Lorauta tilkka öljyä paistinpannulle, ja kuumenna se kuumaksi.
Aseta kala pannulle nahkapuoli alaspäin. Anna kypsyä noin 2–3 minuuttia. Käännä kala, kun nahka on rapea. Kypsennä toiselta puolelta vielä 2–3 minuuttia.
Pilko lohi lusikkaa tai haarukkaa apuvälineenä käyttäen.
Paahda briossien leikkuupinnat kuumalla kuivalla pannulla. Levitä briossille reilu lusikallinen tartarkastiketta. Asettele kastikkeen päälle hölskykurkkuja ja lohta. Nosta lopuksi päälle leivän kansi.
Hölskykurkut
¼ kurkku
1 rkl etikkaa
sokeria
suolaa
Viipaloi kurkku juustohöylällä tai veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kannelliseen astiaan kerroksittain. Lisää päälle etikkaa ja maun mukaan sokeria ja suolaa. Sulje kansi ja hölskytä astiaa voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua jääkaapissa kastikkeen teon ajan.
Tartarkastike
½ dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
1 suolakurkku
1 rkl sinappia
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria
Pilko suolakurkku pieneksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään.
Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa lohen paistamisen ajan.
Kokeile myös:
Itse tehty kebab
Kalapuikot ja tartarkastike
Ei kommentteja
Lähetä kommentti