tiistai 9. lokakuuta 2018

Suklainen chia-kookosvanukas

Olen mielestäni hyvä keksimään monipuolisia ja vaihtelevia lounaita ja päivällisiä. Kompastuskiveni ovat kuitenkin aamu-, väli- ja iltapalat. Aamuisin ei aina jaksa syödä leipää, ja iltapäivien omena alkaa tökkiä, kun sitä syö viidesti viikossa. Eri vaihtoehtoja on kyllä satoja, mutta ideat tuntuvat aina olevan hukassa ja nälkä kova silloin, kun pitäisi keksiä mitähän sitä söisi. Chia-vanukas on tähän tarpeeseen oiva apu.

En innostunut chian-siemenistä, kun ne tulivat markkinoille joitakin vuosia sitten. Silloin joka paikassa tuntui olevan mystisiä pieniä siemeniä, joista kuulemma tulee lopputulos, joka tuntuu suussa sammakonkudulta. Houkuttelevaa? Ei todella! Jotain kuitenkin muuttui, ja tulin ostaneeksi siemeniä. Pitkään käytin niitä vain smoothien seassa, jossa niiden rakenne ei haitannut. Uskaltauduin kokeilemaan niitä myös sellaisenaan, eikä lopputulos ollut niin ällöttävä kuin olin ajatellut.

Chian-siemen imee itseensä todella runsaasti nestettä, ja turpoaa. Lopputulos on hiukan geelimäinen, ja hiukan myös sammakonkudulta näyttävä. Koostumus suussa on ehkä hiukan outo. Olen oppinut, että kun nestettä käyttää tarpeeksi paljon, tulee ”kudusta” pehmeämpää. Suosittelen siis kokeilemaan rohkeasti! Ohjeen vanukkaan voi sekoittaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Saat silloin chian hyödyt, mutta koostumus on hiukan helpommin lähestyttävä.

Chian-siemenissä on runsaasti kuitua (39%), proteiinia (20%) sekä omega-3 ja 6 rasvahappoja. Ne siis pitävät nälän hyvin loitolla, eli sopivat erinomaisesti välipalaksi sekä aamulla tai illalla nautittavaksi. Edullisinta on ostaa 1 kilon pakkaus, mutta jos siemenet ovat sinulle uusi tuttavuus, kannattaa ensin ostaa vain pieni pakkaus. Jos et pidä niistä, ei hävikkiä synny turhan paljon.

Chia-vanukkaan voi, ja se kannattaa, valmistaa hyvissä ajoin etukäteen. Ennakoinnilla säästyy mahdolliselta nälkäkiukulta ja kalliiden välipalapatukoiden tai muiden vastaavien tuotteiden ostamiselta. Vanukas säilyy jääkaapissa ainakin noin vuorokauden. Aamiaiseksi sen voi siis valmistaa hyvin etukäteen edellisenä iltana. Vanukas maustetaan hunajalla tai vaahterasiirapilla, ja makeutta voi säädellä oman mieltymyksen mukaan. Nesteenä kannattaa kookosmaidon lisäksi käyttää kauramaitoa, mutta muilla kasvimaidoilla tai tavallisella maidolla lopputuloksesta tulee yhtä hyvä.

chia vanukas valmiiseen pöytään

Suklainen chia-kookosvanukas

4 annosta

1 prk (400 ml) kookosmaitoa
1 dl chian-siemeniä
2 dl kaurajuomaa (tai muuta kasvijuomaa)
3 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
3 rkl tummaa kaakaojauhetta

Sekoita chian-siemenet huoneenlämpöisen kookosmaidon joukkoon. Turvota siemeniä noin 15 minuuttia. Lisää sitten loput ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutta.

Annostele vanukas kulhoihin ja nosta jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi. Vanukas säilyy jääkaapissa ainakin noin vuorokauden ajan.

Koristele vanukas ennen tarjoilua suklaa- ja kookosrouheella tai marjoilla.

chia vanukas
chia siemen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall