tiistai 25. syyskuuta 2018

Syksyinen pitaleipävati

Tämän päivän ohjeessa yhdistyy monta lempijuttuani. Annos on koostettu hävikkiä torjuen, satokausi huomioon ottaen ja uusia asioita yhdistelemällä ja oppimalla. Syyskuun satokausiohjeeni on pita platter, tai pita fatteh. Molemmat nimiä, joille en keksi suomalaista versiota. Platter-sanassa on sama käännösongelman kuin heinäkuussa kasvistarjottimen kanssa. Platter tarkoittaa siis suomennettuna vatia, ja fatteh on arabiaa ja tarkoittaa murskattua tai murusia. Ruokana fattehilla sillä tarkoitetaan annosta, jossa on palasia tuoreesta tai paahdetusta ohuesta leivästä.

Pitaleipävatini on yhdistelmä Lähi-itää ja kotimaista satokautta. Pitaleivät ja tahini ovat tyypillisesti käytössä Lähi-idässä, samoin pistaasipähkinät, joita käytetään esimerkiksi baklavassa. Suomalaisuutta tuovat kukkakaali ja porkkana. Itselleni uutta tässä reseptissä edusti granaattiomena. Opin nimittäin viikonloppuna ruokakurssilla näppärän tavan irrottaa granaattiomenan siemenet. Siemenet irrotetaan veden alla, jolloin mehua ei roisku ympäriinsä, eikä keittiö näytä teurastamolta. Löysin BBC:n sivuilta videon, joka selkeyttää siementen irrottamista.

Torjuin tämän ruoan kanssa hävikkiä käyttämällä melkoisen repeilevien pitaleipien pakkauksen lopun. Ruokaa varten joutuu ostamaan purkillisen tahinia, mutta loput siitä voi käyttää leivän päällä levitteenä tai laittaa esimerkiksi puuron tai smoothien joukkoon. Tahini valmistetaan seesaminsiemenistä, eli siinä on runsaasti kalsiumia. Tahini sopii siis erityisen hyvin ruokavalioon silloin kun maitotuotteet eivät ole päivittäisessä käytössä.

Ruoan hinta riippuu hiukan ostopaikasta, mutta omat kuluni olivat suunnilleen seuraavat: granaattiomena 0,90€, puolikas kukkakaali 0,70€, porkkanat 0,30€, pitaleivät 1€, jogurtti 1€, tahini 0,20€ (koko purkki noin 4€) ja pistaasipähkinät noin 1€. Koko ruoan hinta on siis noin 5€ ja yhden annoksen hinta 1,50€. Satokauden tuotteita näistä ovat porkkanat, kukkakaali ja granaattiomena.

pitaleipävati valmiiseen pöytään

pitaplatter

Pitaleipävati

neljälle

4 pitaleipää
2 isoa porkkanaa
½ pieni kukkakaali
oliiviöljyä
suolaa
juustokuminaa
1 granaattiomena
2 dl pistaasipähkinöitä kuorimattomina

Kastike:
200 g turkkilaista jogurttia
2½ rkl tahinia
ripaus suolaa
ripaus chiliä

Tee ensin kastike. Sekoita turkkilainen jogurtti ja tahini keskenään. Mausta ripauksella chilijauhetta ja suolaa. Siirrä sivuun maustumaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kokonainen pitaleipä kuuteen kolmionmalliseen, nachon näköiseen osaan. Irrota pitaleivän puolet toisistaan. Asettele kolmiot leivinpaperoidulle uunipellille.

Kuori porkkanat ja pilko ne tasakokoisiksi kuutioiksi. Laita porkkanat uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Sekoita lusikalla, jotta öljy leviää tasaisesti. Paista pitaleipiä ja porkkanoita 15 minuuttia. Tarkkaile pitaleipiä paiston aikana, ja varo etteivät ne pala.

Leikkaa sillä välin kukkakaalin nuppuja pieniin paloihin. Laita kukkakaalit uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Sekoita tasaiseksi ja ripottele pinnalle juustokuminaa.

Ota pitaleivät uunista, ja laita kukkakaalit tilalle. Porkkanat jäävät vielä uuniin. Paahda kukkakaalia ja porkkanoita 15 minuuttia.

Täytä isohko kulho tai kattila viileällä vedellä. Halkaise granaattiomena 4-6 osaan, ja irrota paloista siemenet veden alla. Kaada granaattiomenan siemenet siivilään. Kuori pistaasipähkinät ja rouhi niitä hiukan. Maista jogurttia ja lisää tarvittaessa maun mukaan suolaa tai chiliä.

Nosta uunista kypsät porkkanat ja kukkakaalit. Rouhi molempien päälle suolaa ja sekoita hyvin.

Levitä pitaleivät annoslautasille tai laakealle tarjoiluvadille. Ripottele pitojen päälle kukkakaalit ja porkkanat. Kaada kasvisten päälle jogurttikastike. Ripottele annoksen päälle granaattiomenan siemenet ja pistaasipähkinät. Valuta annoksen päälle halutessasi hiukan oliiviöljyä.

Alkuvuoden satokausiohjeet

löytyvät täältä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall