tiistai 18. syyskuuta 2018

Mukisämpylät

Olen monesti aiemmin maininnut täällä, että en ole erityisen hyvä leipomaan leipää "tavallisella tavalla". Tavallisella tarkoitan hiivan, jauhojen ja nesteen yhdistämistä, ja taikinaa, jonka annetaan turvota muutama tunti ja sitten tehdään siitä leipä tai sämpylöitä. Rakastan pataleipää, koska se on vaivaton ja onnistuu aina. Sämpylöitä lempparini ovat nämä, ja olenpa onnistunut muokkaamaan siitä patonkejakin.

Muutamien onnistuneiden leipien vuoksi en ole ollut kovin innokas etsimään uusia ohjeita. Toisinaan vastaan tulee kuitenkin kiinnostavan kuuloisia ohjeita, jotka innostavat testaamaan. Välillä lopputulos onnistuu, ja lähes yhtä usein epäonnistuu. Mukisämpylöissä inspiroi luonnollisesti hauska ulkonäkö. Taikina itsessään on perus hiivaleipätaikina, mutta sain sen poikkeuksellisesti onnistumaan hyvin.

Ohje on peräisin Nelliinan blogista. Ohjeessa neuvotaan ripottelemaan sämpylöiden päälle juustoraastetta, mutta jätin sen tällä kerralla väliin. Jos tahdot juustoisia versioita, lisää ihmeessä juustoa. Ne näyttävät myös herkullisilta. Mukista ylös kohoavista sämpylöistä tuli mieleeni syksyn sienet, ja sämpylät on siksi kuvattu mättäällä :)

sämpylä mukissa kupissa kahvikuppi

Mukisämpylät

8 kpl

50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 dl vettä
noin 12 dl vehnäjauhoja
voita kuppien voiteluun
(juustoraastetta)

8 uunin kestävää mukia

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sokeri ja suola. Sekoita reilu puolet jauhoista nesteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa, ja vaivaa taikinaa kunnolla sitkon muodostumiseksi. 

Jätä taikina kohoamaan liinalla peitettyyn astiaan, ja anna kohota kaksinkertaiseksi (noin 30-40 minuuttia). Ota kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa siitä ilma ulos. Jaa taikina noin 8 osaan kuppien koosta riippuen.

Voitele kupit voilla ja työnnä taikinapallot kuppeihin. Taikinan pitäisi yltää hieman kupin puolen välin yli. Ripottele halutessasi päälle reilusti juustoraastetta ja jätä kuppitaikinat kohoamaan noin 10 minuutiksi ennen uuniin laittamista. Laita taikinamukit uuniin, ja paista niitä 225 asteessa noin 15-25 minuuttia.

valmiiseen pöytään

Kokeile myös:


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall