maanantai 3. syyskuuta 2018

Mustikkakukko

Ruoka on monella tavalla ihana ja inspiroiva juttu. Tällä hetkellä ruoassa inspiroivimmalta tuntuu sen monipuolisuus. Voin samalla viikolla syödä ruokia eri kulttuureista ja eri raaka-aineista mieleni mukaan. On jännittävää tehdä ruokaa perintöreseptillä, hyviä muistoja sisältävällä reseptillä, itse kehitellyllä reseptillä, tai ihan perinteisellä arkiruokaohjeella. Kaikki saman viikon aikana. Eri kulttuureissa piilee rikkaus, ja siksi on piristävää hypätä välillä tuntemattomaan ja opetella tekemään vaikkapa ramen-keittoa.

Viikko sitten julkaisin thaimaalaisen pad thain ohjeen, ja tänään sukelletaan suomalaiseen perinnereseptiin. Tarkemmin sanottuna savolaisen mustikkakukon äärelle. Tällä kerralla inspiraationa oli ajatus jonakin aamuna bussille kävellessä, kun mieleeni tuli, että voisin tehdä mustikkakukkoa. Saan toisinaan tällaisia ajatuksia, joille on vaikea löytää syytä. En nimittäin muista koskaan syöneeni mustikkakukkoa, enkä ole viime aikoina siitä myöskään lukenut. Tällaisille inspiraatioille ominaista on myös se, että ajatus siitä ruoasta tai leivonnaisesta ei poistu ennen kuin sen on toteuttanut. Siispä kaapeille jauhoja etsimään.

Kaikkein perinteisimpään mustikkakukkoon tulee vain ruisjauhoja. Kuten todettu, en ollut aiemmin  syönyt mustikkakukkoa. Epäilin kuitenkin, että ruisjauho yhdistettynä hiukan happamiin mustikoihin olisi turhan hapan. Korvasin siis osan jauhoista kaurajauhoilla. Mustikkakukko toimi hyvin näin, ja sitä tehtyäni uskon, että myös pelkkä ruisjauho toimii loistavaksi. Kaurajauhoja saat muuten tehtyä nopeasti, kun laitat tavallisia kaurahiutaleita tehosekoittimeen ja ajat tasaiseksi.

Mustikkakukosta tuli jopa parempaa kuin osasin odottaa. Ruisjauhoista huolimatta lopputulos on makea, eikä yhtään hapan. Mustikoista tulee perunajauhojen kanssa taikinakuoren sisällä ihanan tiivis, lähes hillomainen täyte. Kukko on myös helppo valmistaa, sillä se ei vaadi erikoisia raaka-aineita, hankalia työvaiheita tai monimutkaisia laitteita. Vaikeinta on odottaa kuuman kukon jäähtymistä.

Mustikkakukko kannattaa siis tarjoilla hiukan jäähtyneenä, jolloin sen seuraksi sopii kylmä vaniljakastike tai vaniljajäätelö. Tällä kerralla tein myös jäätelön itse. Tein jäätelöä ilman jäätelökonetta perusmassalla. Yhdistin kondensoitua maitoa ja vispikermaa, ja maustoin seoksen vaniljasokerilla. Jäätelömassa kannattaa jakaa useampaan astiaan ennen pakastamista, jolloin voit ottaa pakastimesta tarjolle vain tarpeellisen määrän jäätelöä.

Kukosta tulee neljälle reilun kokoinen annos, mutta viisikin syö siitä ilman että kenellekään jää paha mieli liian pienestä annoksesta. 

valmiiseen pöytään

Mustikkakukko 

neljälle

200 g voita
1 dl sokeria
3 ½ dl ruisjauhoja
½ dl kaurajauhoja

Täyte:
½ dl perunajauhoja
200-300 g mustikoita (noin 4-5 dl)
½ dl sokeria

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Sulata voi, lisää se jauhoihin ja sekoita, kunnes saat tasaisen taikinan. 

Painele noin ⅔ taikinasta vuoan pohjalle ja laidoille. Sekoita perunajauhot mustikoiden joukkoon kulhossa. Kumoa mustikat pohjan päälle, ripottele mustikkakerroksen päälle hiukan sokeria ja levitä lopuksi mustikoiden päälle mahdollisimman tiiviisti loput taikinasta. 

Kypsennä annoskokoisia mustikkakukkoja uunin keskitasossa noin 25 minuuttia tai isoa kukkoa noin 50-60 minuuttia. Tarjoa hiukan jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

mustikkakukko

rättänä

Kokeile myös:


Kermainen vadelmavaahto
Mustikka-basilikapiirakka
Puolukka-valkosuklaapiirakka

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall