torstai 2. joulukuuta 2021

Gluteenittomat riisipiirakat

Karjalanpiirakat ovat näppärä aamu- tai välipala kaupasta mukaan napattuna. Ne ovat hyviä kylmänä ja kuumana, voilla tai munavoilla. Parhaalta maistuu tietysti aito, juuri uunista tullut karjalanpiirakka. Entäpä kun kuoritaikinaan ei voikaan käyttää ruista? Silloin kehiin astuu tattari.

Tattari on happamahko luontaisesti gluteeniton jauho. Itse pidän sen mausta, ja se sopii gluteenittomiin riisipiirakoihin mainiosti. Tattari on jauhona yhtä sitkoton kuin ruis, joten leivontaominaisuudet ovat molemmissa samanlaiset. Tattarijauhojen lisäksi taikinaan tulee myös hiukan psylliumia, mikä tekee taikinasta mukavan käsitellä.

En ole kovinkaan kokenut piirakoiden rypyttäjä, mutta en ota siitä stressiä. Olen tehnyt piirakoita vain itselleni, ja ajattelen että maku on tärkeämpää kuin ulkonäkö. Uuni myös korjaa ulkonäköä, eli vaikka uuniin menisi minkä näköisiä piirakoita tahansa, on lopputulos silti varmasti maukas ja ulkonäkökin unohtuu. Tekemällä myös oppii. Alla oleva ohje on Helsingin työväenopiston ruokakurssilta, ja opettaja neuvoi käyttämään rypytykseen pikkurillejä. Niillä on helppo painella kevyesti. Rohkeasti siis kokeilemaan, yllätyt varmasti positiivisesti.

tattaripiirakat
gluteenittomat karjalanpiirakat

Gluteenittomat riisipiirakat tattarijauhoista

noin 20 kpl

1 annos riisipuuroa (ohje alla)
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
2 tl psylliumia (esim. Finax)
3 dl hienoa tattarijauhoa (Virtasalmen Viljatuote)

riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l (täys)maitoa
¾ tl suolaa
1 kananmuna

voiteluun:
50 g voita

Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä hyvin ja laita jääkaappiin odottamaan.

Notkista kylmä riisipuuro kananmunalla. Riko kananmuna puuron joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kananmuna estää puuroa kuohumasta uunissa.

Sekoita kylmään veteen suola ja psyllium. Anna turvota muutama minuuttia. Sekoita joukkoon tattarijauhoja pienissä erissä vispilällä koko ajan sekoittaen. Loppuvaiheessa voit sekoittaa taikinaa käsin. Valmis taikina on napakkaa, mutta ei kivikovaa. Jos taikina jää kulhon reunoihin tai käsiin kiinni, lisää hieman jauhoja.

Pyöritä taikinasta pöydällä tanko ja jaa se 20 palaan. Laita taikinapalat kelmun alle, jotta ne eivät kuivu.
Pulikoi yksi taikinapala kerrallaan piirakankuoreksi. Huolehdi että taikinan alla ja päällä on jauhoja ennen kuin pulikoit. Täytä taikinakuori riisipuurolla. Sopiva määrä on reilu ruokalusikallinen.

Käännä piirakankuoren pitkien sivujen reunoja hieman puurotäytteen päälle. Rypytä reunat keskeltä päätyä kohden. Vinkki: parhaiten tämä onnistuu pikkusormilla kevyesti painellen.

Paista piirakoita uunissa 250 asteessa noin 15-20 minuuttia. Voitele piirakat heti uunista ottamisen jälkeen voisulalla.

Piirakat juuri uunista tulleina ennen voitelua

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall