perjantai 6. joulukuuta 2019

Piparitaikina ruskistetusta voista

Piparitaikina on ainoa taikina, jonka teen aina itse. Olen kyllä toisinaan kokeillut kaupan valmista taikinaa, mutta niistä paistetut piparit eivät tuoksu tai maistu yhtä hyvältä kuin itse tehdystä taikinasta. Itse tehty piparitaikina valmistuu helposti, eikä sen kanssa ole kovin suurta riskiä epäonnistumiseen. Ainoa kriittinen kohta on kananmunien lisääminen, mutta sekin onnistuu hyvin, kun mausteseoksen antaa jäähtyä kunnolla.

Suosikkiohjeeni on jo vuosia ollut paraisten piparkakut. Perinteiset, tummasta siirapista tehdyt piparit ovat siis suosikkejani. Olen kuitenkin lakritsin ystävänä kokeillut myös lakupipareita, mutta en saanut niihin tarpeeksi voimakasta lakritsin makua. Uusin taikinakokeiluni onkin täysin eri maata, ja tästä ei makua puutu!

Käytän leivonnassa (ja monesti ruoanlaitossakin) aina voita. Voita vieläkin parempaa on ruskistettu voi. Sainkin idean kokeilla piparitaikinaa ruskistetusta voista, ja sehän toimii. En muuttanut paraisten piparkakkujen ohjetta muuten kuin voin osalta. Ruskistin voin kattilassa, ja lisäsin sen sitten siirapin, sokerin ja mausteiden sekaan. Loppuosan taikinasta tein tavalliseen tapaan. Voita kannattaa ruskistaa kunnolla, jotta siihen tulee kivan pähkinäinen aromi. Piparkakkutaikinan mausteet sopivat ruskistetun voin kanssa oivallisesti yhteen, ja pipareista tuli todella hyviä!

ruskistettu voi piparkakut
ruskistettu voi piparkakut

Piparitaikina ruskistetusta voista

noin 100 piparia

250 g voita
1½ dl siirappia
2⅓ dl sokeria
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
tai 2½ rkl piparkakkumaustetta
2 kananmunaa
1 tl suolaa
3 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

Ruskista 200 grammaa voita: sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu sitten ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei voi pala. Lisävinkkejä esimerkiksi Satu Koiviston blogissa..

Kiehauta siirappi, sokeri, 50 grammaa voita ja mausteet. Lisää ruskistettu voi, ja anna jäähtyä noin 15 minuuttia. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna samalla seosta hyvin vatkaten. Lopuksi lisää keskenään sekoitetut suola, sooda ja vehnäjauhot.

Laita taikina kylmään, ja anna sen tekeytyä yön yli. Taikina säilyy hyvänä muutamia päiviä, tai sen voi myös pakastaa.

Jaa taikina kahteen osaan, ja laita toinen osa jääkaappiin odottamaan paistamista. Kylmä taikina ei leviä uunissa niin helposti kuin huoneenlämmössä oleva.

Kauli taikina ohueksi levyksi, ja ota siitä muoteilla paloja. Paista piparkakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa noin 6-8 minuuttia. Optimaalisen ajan saat tarkkailemalla paistoa, uuneissa kun on hiukan eroja.

piparit piparkakut ruskistettu voi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall