maanantai 2. joulukuuta 2019

Paahtoleipävohvelit

Joulukuu on kuin varkain lähtenyt käyntiin, ja on vihdoin aika siirtyä täällä jouluisten reseptien pariin. Viime vuosien joulureseptit löydät tunnisteiden kautta täältä. Suosikkejani vanhoista ohjeista ovat muun muassa todella helppo daim, glögiin tehty saaristolaisleipä ja naudanlihakastike.

Tämän päivän resepti on fuusioruokaa, eli se yhdistää eri herkkuja. Oletko nimittäin koskaan miettinyt mitä tulee, kun yhdistetään paahtoleivät, köyhät ritarit ja vohvelit? No paahtoleipävohveleita tietysti. Paahtoleipävohveleiden pääraaka-aine on nimensä mukaisesti paahtoleipä. Leipäviipaleet kastetaan köyhien ritareiden tapaan muna-maitoseoksessa, ja kypsennetään vohveliraudalla.

Kaneli ja kardemumma maustavat muna-maitoa juuri sopivasti, ja lopputulos on jouluisen maukas, mutta ei kuitenkaan makea. Valmiit vohvelit voisi kyllä pyöritellä vielä kaneli-sokeriseoksessa, mutta ilman sitä nämä ovat melko sokeriton tarjottava. Paahtoleipävohvelit valmistuvat nopeasti, eikä niiden kanssa tarvitse odotella vohvelitaikinan turpoamista. Nämä sopivat loistavasti esimerkiksi adventin jälkiruoaksi tai vaikkapa joulun lahjavalvojaisten yöpalaksi

Käytin muna-maitoseoksessa kauramaitoa, mutta tavallinen maito toimii yhtä hyvin. Leipänä käytin kaurapaahtoleipää. Leivän voi valita oman maun mukaan, mutta kannattaa ottaa huomioon, että viipaleiden tulisi sopia vohveliraudan sisälle kokonaan. Joululimppu voisi sopia näihin myös, tuoden hiukan lisää jouluista makua.

vohvelit joulu
leipä paahtoleipä vohveli joulu

Paahtoleipävohvelit

kahdelle

6 pientä paahtoleipäviipaletta tai 4 isoa
1 kananmuna
¾ dl (kaura)maitoa
½ tl kanelia
¼ tl kardemummaa

Sekoita (kaura)maito, kananmuna, kaneli ja kardemumma syvällä lautasella.

Kuumenna vohvelirauta, ja lisää raudalle hiukan öljyä. Kääntele paahtoleipäleipäviipaleet muna-maidossa hyvin molemmin puolin.

Paista paahtoleipiä vohveliraudalla noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet tasaisesti. Nosta leivät ritilän päälle jäähtymään, kunnes kaikki leivät on paistettu.

Nauti paahtoleipävohvelit kanelijogurtin ja vaahterasiirapin kanssa.

vohvelit joulu leipä

Kanelijogurtti


200 g turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
½ tl kanelia

2 kommenttia

  1. Oi nam, kuulostaa hyvältä! Kaikenlaista olen vohveliraudalla paistanut, mutta köyhät ritarit on vielä testaamatta. Eikä ole tullut edes ennen tätä mieleen! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä tuli kyllä hyviä :) Kokeilin kesällä briossista, mutta se oli liian huokoista eikä pysynyt kasassa. Perus paahtoleipä toimii siis hyvin.

      Poista

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall