tiistai 19. marraskuuta 2019

Suolainen paistettu juustokakku

Kaupallinen yhteistyö: Switzerland Cheese Marketing Nordics

Juustokakut ovat olleet lempikakkujani vuosien ajan. Ensimmäisen kerran söin sellaista varmaankin yli 15 vuotta sitten, jolloin juustokakut tuntuivat olevan melko uusi juttu. Moni juhlien vieras hämmästeli suklaajuustokakkua; miten ihmeessä suklaa ja juusto muka sopivat samaan kakkuun? Sittemmin juustokakuista on tullut normaali osa erilaisten juhlien tarjoiluja, ja valtaosa tietääkin, että juustokakut ovat yleensä makeita ja juustolla viitataan tuorejuustoon.

Rakkauteni juhliin ja juustokakkuihin on säilynyt. Tällä kertaa päätin ilahduttaa kakulla ystäviäni pikkujouluissa, ja kokeilin vihdoin juustokakkua oikeasti juustoa käyttäen. Sain kokeiluun sveitsiläistä Le Gruyére AOP –juustoa, joka sopi kakkuun loistavasti. Valitsin juustoista käyttööni Le Gruyère AOP Réserve -juuston, jota on kypsytetty vähintään 10 kuukautta. Juustoa on valmistettu jo vuodesta 1115 alkaen, ja maku on niin hyvä, että siitä kyllä huomaa miksi se on säilynyt näin pitkään markkinoilla. Juustokakkuun tarvitaankin maukkaan juuston ansiosta melko vähän raaka-aineita.

Pikkujoulukauden ollessa päällä valitsin kakun pohjaksi piparkakut, jotka ovat klassinen jouluinen makupari yhdessä juuston kanssa. Viikunahillo sopii hyvin yhteen juuston ja pipareiden kanssa, ja näin syntyi ihana suolaisen makea juustokakku. Kakku loistaa juhlien ainoana tarjottavana, mutta toimii myös osana noutopöydän suolaisten valikoimaa. Sen voi tarjoilla esimerkiksi tumman kahvin tai hyvän punaviinin kanssa.

Le Gruyére -juuston maku on miedon pähkinäinen ja kermainen. Kakun kolme elementtiä; piparkakkupohja, juustoinen täyte ja viikunahillo, täydentävät toisiaan. Yhdessä ne muodostavat sopivan suolaisen ja makean monipuolisen mutta kuitenkin helposti lähestyttävän makumaailman. Reseptiä kehittäessäni jopa yllätyin siitä, miten lähtökohtaisesti niin erilaiset maut sopivatkin niin herkullisesti yhteen! Kakku toimii erityisesti houkuttelevana johdattajana juustojen kanssa kokkaamisen monipuoliseen maailmaan.

Osallistun kakulla kilpailuun Anna-lehden sivuilla. Äänestäneiden kesken arvotaan 150 euron Decanter-lahjakortti, eli osallistuminen kannattaa. Äänestys on päättynyt.

juustokakku Le Gruyère

Suolainen paistettu juustokakku

noin 12 palaa

Pohja:
225 g pipareita
100 g voita sulatettuna
½ tl kanelia

Täyte:
400 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g crème fraîchea
3 kananmunaa
175 g Le Gruyère AOP -juustoa
¼ tl mustapippuria
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohja leivinpaperilla.

Murskaa piparit ja sekoita ne voisulan ja kanelin kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos vuoan pohjalle ja muutaman sentin verran reunoille. Vinkki: saat reunoista helposti tasaiset painelemalla seoksen sileän juomalasin avulla.

Yhdistä kulhossa tuorejuusto, crème fraîche ja mausteet. Sekoita hyvin käsivatkaimella. Lisää kananmunat ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Raasta juusto hienoksi raasteeksi, ja yhdistä tuorejuustoseokseen lusikalla tai nuolijalla sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan. Kopauta vuokaa kevyesti pöydän pintaan, jotta saat ilmakuplat pois eikä kakku halkea niin helposti.

Laita uunin pohjalle leivinpaperilla tai foliolla suojattu uunipelti, sillä vuoasta saattaa valua rasvaa.

Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Avaa uunin luukku, ja anna kakun olla uunissa vielä 10 minuuttia. Vahdi kakkua, jotta sen pinta ei tummu liikaa.

Jäähdytä kakku kunnolla huoneenlämmössä, ja laita sitten jääkaappiin yöksi. Tarjoile viikunahillon (ohje alla) ja tuoreiden viikunoiden kanssa.

Le Gruyère juustokakku paistettu
paistettu suolainen juustokakku

Viikunahillo


200 g kuivattuja viikunoita
2½ dl vettä
⅓ dl sokeria

Poista viikunoista kovat kannat ja leikkaa ne saksilla pieniksi kuutioiksi.

Keitä viikunoita, vettä ja sokeria kattilassa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes viikunat ovat pehmeitä. Lisää nestettä tarvittaessa.

Soseuta viikunat sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita hillo kuumennettuun lasipurkkiin, ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Hillo säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall