perjantai 8. marraskuuta 2019

Lakritsimutakakku

Mutakakku on vaivaton herkkuleivonnainen. Perinteiseen mutakakkuun ei tule mitään erikoisia raaka-aineita, vaan melkein kaikki löytyy itseltäni ainakin lähes aina kaapeista. Suklaa taitaa olla ainoa raaka-aine, joka yleensä pitää erikseen käydä ostamassa. Se kun tuntuu jotenkin mystisesti häviävän kaapeista.

Mutakakkua on helppo muokata pienillä jutuilla. Blogista löytyykin aiemmilta vuosilta jouluiset valkosuklaamutakakut. Tämän hetken suosikkini on lakritsilla maustettu mutakakku, johon käytin Urtekramin raakalakritsijauhetta. Laku sopii mainiosti suklaan pariksi, ja nostaa melko tavallisen mutakakun uudelle asteelle. Raakalakritsijauhetta myydään keskikokoisissa marketeissa ja erikoiskaupoissa, kuten Ruohonjuuresta. Kaupoista myydään myös lakritsijuurijauhetta, mutta sen maku on hiukan eri. Raakalakritsijauhe on voimakkaamman makuista, ja jos siis käytät muuta kuin raakalakritsijauhetta, saatat joutua lisäämään määrää.

Tuhtina suklaaherkkuna lakritsimutakakku sopii talveen, ja vaikkapa tulevana viikonloppuna juhlittavaan isänpäivään. Mutakakun voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, ja sen maku jopa paranee säilytyksessä. Kakkua voi hiukan lämmittää ennen tarjoilua, jolloin se toimii kivasti kylmän vaniljajäätelön kanssa. Kylmä mutakakku puolestaan on herkkua kermavaahdon kanssa.

lakumutakakku
mutakakku lakritsista

Lakritsimutakakku

noin kuudelle

100 g voita
100 g tummaa suklaata
¾ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1½ dl vehnäjauhoja
1 rkl raakalakritsijauhetta
½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa

Ota voi huoneenlämpöön noin puoleksi tunniksi.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää vaahtoon munat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää hiukan jäähtynyt sula suklaa.

Yhdistä kuivat aineet. Lisää jauhot taikinaan. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä ylimääräistä sekoittamista.

Kaada kakkutaikina halkaisijaltaan noin 15-18 cm vuokaan. Paista kakkua 200 asteessa 13-15 minuuttia. Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana. Kakku on valmis silloin kun keskus on vielä hyllyvä.

Jäähdytä hyvin. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile sellaisenaan tai kermavaahdon/vaniljajäätelön kera.

mutakakku laku

Muita herkkuja isänpäivään:


Juustokakku-browniemuffinit
Maapähkinävoipiiras
Mustikkakukko
Porkkana-juustokakku

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall