tiistai 3. syyskuuta 2019

Paistettu porkkana-juustokakku

Lempikakkujani ovat porkkanakakku ja juustokakku – sekä hyydytettynä että paistettuna. Molemmissa viehättää niiden helppous, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat tylsiä. Porkkanakakkuun tulee kivat rouheinen suutuntuma, joka yhdistyy herkulliseen tuorejuustokuorrutukseen. Hyydytetyn juustokakun saa maistumaan vaikka miltä, ja perinteinen uunissa paistettu juustokakku vasta hyvää onkin. Entäpä jos kaksi herkkukakkua yhdistäisi? Joo!

Porkkana-juustokakkuun tulee nimensä mukaisesti porkkanakakkua ja juustokakkua, jotka paistetaan samassa vuoassa. Koko komeus kuorrutetaan porkkanakakun tapaan tuorejuustolla. Kakku on juuri niin hyvää kuin sen voi kuvitella olevankin. Rouheinen suutuntuma yhdistyy kivasti silkkiseen juustokakkuun. Vaikeinta tässä kakussa on odottaa vuorokausi, jotta maku ja koostumus tasaantuvat.

Pidin muuten itseäni pitkään huonona kakkujen leipojana. En ole muistaakseni koskaan onnistunut tekemään täydellistä sokerikakkupohjaa (vinkkejä saa antaa!), ja siksi ajattelin, että en osaa tehdä kakkuja. Unohdin kuitenkin, että myös juustokakut ja porkkanakakku ovat kakkuja. Sittemmin olen onnistunut tekemään myös täydellisiä täytekakkuja Suklaapossun mielettömän mehevällä suklaakakkupohjalla. Lisäksi olen onnistunut tekemään esimerkiksi hyvää britakakkua, mutakakkua ja kauralastukakkua. Saatan siis olla edelleen huono perinteisten täytekakkujen leipoja, mutta en huono kakkujen tekijä. Tämän kakun tarina olkoot siis, että aina kannattaa yrittää. Jos jotakin ei osaa, niin tekemällä oppii.

porkkanajuustokakku
porkkanajuustokakku

Paistettu porkkana-juustokakku


Juustokakku:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
2 munaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ rkl perunajauhoja

Porkkanakakku:
2-3 (noin 250 g) porkkanaa raasteena
100 g voita
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 dl pekaanipähkinöitä (kokonaisena mitattu)
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½-1 tl kanelia
¼ tl suolaa

Kuorrutus:
100 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2½ dl tomusokeria

Yhdistä juustokakkutaikinan ainekset kulhossa, ja sekoita ne käsivatkaimella tasaiseksi. Jätä hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienolla terällä. Lisää raasteeseen sulatettu voi ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Yhdistä porkkanakakkutaikinan kuivat aineet keskenään ja kaada porkkanaseoksen joukkoon. Sekoita taikinaksi.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohjalle. Tasoita pohjalle porkkanakakkutaikina. Nostele taikinaa vuoan reunoille. Kaada sitten juustokakkutaikina porkkanakakkutaikinan päälle. Tasoita pinta ja kopauta vuokaa kevyesti pöydän pintaan.

Paista kakkua 175 asteessa noin 40–50 minuuttia, kunnes kakku tuntuu kiinteältä. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.

Anna jäähtyä kunnolla ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto ja tomusokeri seokseksi sähkövatkaimella. Levitä kuorrute kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla.

porkkana-juustokakku
Kakku ennen kuorrutusta
porkkanajuustokakku
Ja kakku hetki ennen kuin se hävisi parempiin suihin

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall