maanantai 28. elokuuta 2017

Täytetyt tomaatit

täytetyt tomaatit uunissa


Olin lapsena lähes surkuhupaisan nirso monien ruokien kanssa. En voinut sietää melko tavallisiakaan ruoka-aineita, kuten riisiä, herneitä tai pekonia. Sanoisin olevani edelleenkin valikoiva, mutta syön jo kuitenkin lähes mitä vain, ja olen päässyt eroon monesta rajoitteesta. Korvienväliallergioistani yksi sitkeimmistä on ollut tomaatti. En enää harkitse sen merkitsemistä allergiaksi, mutta en myöskään valitse sitä ruokalan salaattipöydästä. Olen päättäväisesti valmistanut tomaattiruokia, ja rakastunut esimerkiksi panzanellasalaattiin ja alla oleviin tomaatteihin. Voisinkin jo melkein sanoa pitäväni tuosta punaisesta vitamiinipommista. Sienet, oliivit ja herneet jätän kyllä edelleen lautasen reunalle, enkä ole suunnitellut luopuvani lähiaikoina niihin liittyvistä ennakkoluuloistani :)

Täytettyjen tomaattien ohje on ollut minulla yli 10 vuotta reseptivihkoon kirjoitettuna. Löysin ohjeen aikanaan lehdestä, ja ehdotin niiden valmistamista äidilleni. Minut ja ruokahaasteeni hyvin tunteva äiti kommentoi, että enhän minä edes syö tomaatteja. Omia ja muiden ennakkoluuloja rikkoen tomaatteja kuitenkin tehtiin, ja hyvä niin. Tomaateista tuli yksi suosikkiruoistani, jota olen vuosien aikana valmistanut useita kertoja, eli ohje on takuuvarma onnistuja.

Täyte on yksinkertainen, ja sitä voi tarvittaessa muokata. Tuorejuustoksi sopii oikeastaan mikä maku vain, mutta omiksi suosikeiksi ovat muodostuneet ruohosipuli, yrtit sekä chili/paprika. Korppujauhot voi vaihtaa gluteenittomiin, jolloin ohje sopii keliaakikoille (muista tarkistaa peston sisällysluettelo!). Tomaatit pysyvät hyvin kasassa tällaisella täytteellä, mutta toisinaan olen tehnyt luksustomaatteja lisäämällä puoli desiä juustoraastetta.

Täytetyt tomaatit

kahdelle

6 isohkoa tomaattia
1½ rkl pestoa
½ dl korppujauhoja
80 g aurinkokuivattuja tomaatteja
¾ dl tuorejuustoa

Leikkaa tomaateista kannat irti. Koverra tomaattien sisus varovaisesti irti, ja paloittele se pieniksi kuutioiksi. Parhaiten tähän soveltuu tomaattiveitsi (sahalaitainen tylppäkärkinen).

Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit pieneksi silpuksi. Sekoita tomaattien sisus ja muut täytteen ainekset keskenään. Täytä tomaatit seoksella.

Paista uunivuoassa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

tomaatit uunissa

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall