Jaoin toukokuussa maailman parhaiden lihapullien ohjeen, joka on peräisin vanhan työpaikkani toimistovaarilta. Vaari
oli (tai on hän siellä edelleen) sellainen, joka oli yrityksen toimistolla
noin kerran viikossa. Päivän aikana vaari jutteli työntekijöiden kanssa, auttoi tarvittaessa askareissa, ja yleensä leipoi. Kerran kuussa vaari teki ruokaa, joka oli aina erinomaista.
Erään kerran vaari kertoi tekevänsä
seuraavalla viikolla imatralaista kalakeittoa, ja pyysi ostamaan ainekset
valmiiksi. Kaupassa hämmästelin ainesten kummallisuutta, ja totesinkin vaarille,
että en yleensä pidä ruoista, joissa on paljon kesäkurpitsaa. Seurasin vaarin
hommia keittiössä, ja kun sitten sain lautasen eteeni – hyvin pienellä
annoksella – olin myyty. Ja santsasin. Aivan taivaallisen hyvää kalakeittoa!
Seuraava muistoni tähän kalakeittoon liittyy tätä seuranneelle kesälle. Tein keittoa äitini valmistujaisjuhliin, enkä kertonut
isälleni etukäteen mitä tarjolla on. Tiesin, että ajatus olisi ollut sama kuin
itselläni etukäteen oli: hyi, sipulia ja kesäkurpitsaa kalakeitossa. Keitto oli kuitenkin
hitti, ja vielä tänä keväänä, 3 vuotta myöhemmin, sukulaistätini totesi, että
pitäisikin taas valmistaa sitä minun tekemää hyvää keittoa. Itselleni tämä tulee kuitenkin
olemaan aina vaarin kalakeitto. Kokeile siis, ja katso mitä muistoja saat itse
keiton kanssa luotua.
Imatralainen kalakeitto
viidelle
150 g sipulia
2½ rkl voita
250 g maustekurkkua (ei suolakurkkua)
400 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä
4 kasvisliemikuutiota
3 dl ruokakermaa tai osa siitä smetanaa, esim.
2 dl kermaa ja 1 dl smetanaa
1½ rkl juoksevaa hunajaa
500 g lohta
mustapippuria
(1 nippu tilliä)
Silppua sipulit ja valkosipuli. Kuullota
sipuleita tilavassa kattilassa. Lisää vesi ja murenna sekaan kasvisliemikuutiot.
Kuumenna kiehuvaksi.
Paloittele maustekurkut noin 1,5 cm kuutioiksi
ja laita kulhoon odottamaan. Kuori kesäkurpitsa ohueksi ja kuutioi se
noin 2 cm kuutioiksi. Leikkaa lohifilee 3 cm kuutioiksi. Tämän kaiken voi tehdä
ennen vieraiden tuloa ja laittaa paloitellut maustekurkut, kesäkurpitsat ja lohet
jääkaappiin odottamaan.
Jos valmistit liemen etukäteen, lämmitä se
uudelleen kiehuvaksi ja lisää kurkkukuutiot, hunaja ja kerma (+smetana). Keitä
noin 5 minuuttia. Mausta pippurilla ja tarkista maku. Maun tulee olla makean
kirpeä.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti