perjantai 24. helmikuuta 2017

Uunimunakas

Munakas on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella nerokas ruoka. Munia on (meillä ainakin) aina kaapissa ja täytteeksi käy oikeastaan mikä tahansa. Munakas on myös edullinen ruoka, valmistuu nopeasti ja pitää nälän pitkään loitolla. Lokeroin sen kategoriaan terveellinen, vaikka ravitsemusohjeet ovatkin munien käytöstä montaa mieltä, lähinnä keltuaisen sisältämän kolesterolin vuoksi. Perusterveelle sen ei pitäisi olla kuitenkaan merkittävän haitallista.

Ruokamotivaation puuttuessa tein munakasta vaivattomuuden houkuttelemana lounaaksi lähes viikoittain melko pitkään, jolloin tuli totaalinen kyllästyminen, vaikka täytteitä vaihtelinkin. En ole vieläkään päässyt yli kyllästymisestä, enkä syö kovin mielelläni perinteisellä tavalla tehtyä munakasta, mutta ratkaisu pulmaan onkin uunimunakas.

Uunimunakkaassa on edelleen pannulla tehdyn munakkaan nerokkuus täytteiden varianssista, mutta rakenteesta tulee huomattavasti kuohkeampi. Uunimunakkaan teko kestää vain hiukan pidempään kuin pannulla paistaessa, joten tämä on edelleen oikein hyvä ja nopea arkiruoka. Luksusta tähän voisi saada esimerkiksi lusikoimalla pari teelusikallista crème fraîchea tai tuorejuustoa täytteiden sekaan.


Uunimunakas

kahdelle

5 kananmunaa
2 rkl maitoa
½ tl paprikajauhetta
ripaus suolaa
mustapippuria
täytteet:
sipulia, kinkkua, meetvurstia, nakkeja, paprikaa, tomaattia tai juustoraastetta

Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Lisää maito, suola ja mausteet. Voitele uuninkestävä pannu tai vuoka ja kumoa munaseos siihen. Lisää täytteet ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Täytteet voi valita mielen mukaan. Yksi tykkää sienistä, toinen makkarasta, kolmas pelkästä juustosta. Tällä kertaa pannuun päätyi kevätsipuli, meetvurstia ja juustoraastepussin loppu.

munakas uunissaTarjoile raikkaan salaatin tai leivän kanssa. Parasta uunituoreena.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Valmiiseen pöytään
Maira Gall